Napokon!

| 4.5.2020. u 21:41h | Objavljeno u Iz moga kuta

Korona-kriza donijela je ipak i nešto dobro: nedjeljom ne rade trgovine! Nažalost, nije to posljedica zakonske regulacije rada nedjeljom, koja se priprema, već privremene odluke nacionalnog Stožera civilne zaštite, koji želi, jedan dan u tjednu “smanjiti mobilnost”.

Nasuprot tome, kritičari ne vidi nikakvo epidemiološko opravdanje za zabranu rada trgovinama nedjeljom te tvrde da će se zbog toga povećati broj kupaca subotom, dok će trgovine s oko 90.000 zaposlenika biti prisiljene otpustiti njih 15 posto, budući da jedan dan čini toliku udio u tjednu, a isto toliki očekuju pad i prihoda.

Međutim, to ne potvrđuju čak ni trgovci, od kojih su neki već ranije zatvorili svoje trgovine nedjeljom, napominjući da im na nedjelju otpada 8-12 posto ukupnog prometa, što se uglavom preraspodijeli, dok za otpuštanje čak 15 posto trgovaca trebalo u svakoj trgovini biti zaposleno više njih, što ni izdaleka nije slučaj, posebno ne u trgovačkim centrima od čijih vlasnika najčešće dolaze kritike. Zbog zakupa...

Kao što pokazuje primjer Švedske gdje zaraza jenjava, iako sve radi, možda za zatvaranje (i) trgovina uistinu nema epidemiološkog opravdanja, ali to ne znači da nema nikakvog. Ako ništa drugo, postoji društveni i ekonomski razlog za to, ukazuje Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, kojoj se čini da se poslodavci u sektoru trgovine gotovo natječu tko će manje platiti trgovca, a tu su još i studenti.

Iako su cijene proizvoda vani iste kao i u nas ili čak niže, rad subotom iza 13 sati plaća se vani više, i to 50 posto, dok se u nas trgovcima toliko ne plaća ni nedjeljni rad. Doduše, zakonski je određeno da se takav rad plaća više, ali ne i koliko pa to može biti i 50 lipa!? A o plaćanju prekovremenog od 50 do 100 posto, kao što je vani, da se i ne govori.

Stoga ne čudi da plaća u austrijskoj trgovini iznosi 1.523 eura (bruto), i to početnika (prodavača bez škole 1942 eura, blagajnika 2229, voditelja poslovnice 2743...), dok je prosječna plaća trgovca u nas skoro tri puta manja, iako trgovine u nas mogu raditi 365 dana po 24 sata, izuzev na tri blagdana. Nasuprot tome, u Austriji su otvorene maksimalno 72 sata tjedno jer su nedjeljom uglavnom zatvorene, a subotom rade do 18 sati, kao i u Sloveniji. I trgovac može raditi samo dvije subote i tjedno 38,5 sati, a kod nas se ni evidentira sve kada radi.

Jedan od razloga zašto je sve to u nas moguće, a vani nije, posljedica je toga da se inspekcije prilikom nadzora obavezno javljaju radničkom vijeću ili sindikatu. Kada bi i u nas bilo tako, onda bi se vjerojatno prije postigao dogovor o regulaciji rada nedjeljom, koju bi djelomice trebalo prepustiti lokalno, a prvenstveno dogovoru vlasnika trgovina i trgovaca, koji bi trebali za rad nedjeljom ili prekovremene biti plaćeni primjereno kao i druge profesije.

Kada bi tako bilo, onda bi se i brže došlo i do dogovora o nedjeljnom (ne)radu.

Označeno u