POČINJE CIJEPLJENJE Prve doze primit će sutra korisnici Doma za starije i nemoćne u Varaždinu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

POČINJE CIJEPLJENJE Prve doze primit će sutra korisnici Doma za starije i nemoćne u Varaždinu

VV | 26.12.2020. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Dio cjepiva protiv koronavirusa, koje je stiglo u Hrvatsku, bit će dostavljeno i u Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije. Kao što je ranije najavio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, riječ je o 525 doza Pfizerovog cjepiva koje će se dalje distribuirati prema zdravstvenim ustanovama i ustanovama koje brinu za starije i nemoćne na području naše županije.

Upravo su korisnici domova prvi koji će primiti cjepivo protiv koronavirusa, i to već sutra, u nedjelju 27. prosinca. Prva cjepiva u našoj županiji primit će petero korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Zavojnoj ulici u Varaždinu. Nakon toga cijepit će se i petero zdravstvenih djelatnika, dvoje liječnika i tri medicinske sestre s Odjela za infektologiju te Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin, a među prvima koji će primiti cjepivo, u ponedjeljak ujutro su i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Prva "tura" cjepiva, koja stiže u Varaždinsku županiju namijenjena je za cijepljenje korisnika domova za starije i nemoćne te osobe s invaliditetom, a dio za djelatnike zavoda za hitnu medicinu te primarnih respiracijskih intenzivističkih centara.

S obzirom na to da se cjepivo mora čuvati u specifičnim uvjetima, na temperaturi od -70 stupnjeva, jednom kad se otvori pošiljka morat će se iskoristiti u roku od pet dana.

- Cijepljenje je jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera zaštite pojedinca i cijele populacije, a zahvaljujući cijepljenju danas su iskorijenjene brojne opasne zarazne bolesti - podsjećaju iz županijskog Stožera civilne zaštite.