U Varaždinskoj županiji kod 150 djece i mladih zabilježen hripavac, ravnateljima škola izdane upute Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U Varaždinskoj županiji kod 150 djece i mladih zabilježen hripavac, ravnateljima škola izdane upute

VV | 15.12.2023. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska ima najveći broj oboljelih od hripavca u zadnjih 40 godina, a porast oboljelih bilježi se i u Varaždinskoj županiji. Katica Čusek Adamić, dr. med. spec. epidemiologije izvijestila je kako je hripavac trenutno dokazan kod 150 osoba u Varaždinskoj županiji, a riječ je o djeci školske dobi, odnosno učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjoškolcima.

- Riječ je o vrlo zaraznoj bakterijskoj infekciji dišnog sustava koju karakterizira napadaj spazmatičnog kašlja. Bolest je najopasnija za necijepljenu djecu do 12 mjeseci starosti, ali i za svu drugu necijepljenu ili nepotpuno cijepljenju djecu. Stoga smo mi ravnateljima pripremili obavijest o postupanju kod pojave oboljele osobe u kolektivu kako da postupaju i kome da se obrate – rekla je dr. Čusek Adamić na današnjem kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija te Učeničkog doma Varaždin na kojem je bilo riječi o postupanju u slučaju hripavca u kolektivu.