U Varaždinskoj županiji dva nova slučaja – u tijeku druga faza cijepljenja

J.Š./Varaždinske vijesti | 22.2.2021. u 19:32h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirana su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 50, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 121.

S ovom 7-dnevnom incidencijom Varaždinska županija je po prvi puta od sredine listopada opet bolja od hrvatskog prosjeka.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 49 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je njih 19 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 3 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 27 osoba je u Klenovniku, a u Novom Marofu nema COVID-19 pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su dvije osobe pozitivne na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 194 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 3 posto, a u svim testiranim uzorcima iznosi 1 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.095 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 84.

Vezano za cijepljenje u Varaždinskoj županiji, do kraja prošlog tjedna Zavod za javno zdravstvo je zaprimio ukupno 9.914 doza cjepiva i to 6.714 doza Pfizera, 2.800 doza Astra-Zenece i 400 doza Moderne. Pfizer se koristio u prvoj fazi za cijepljenje zdravstvenih djelatnika i korisnika ustanova u sustavu socijalne skrbi, dok se za drugu fazu cijepljenja za sada koriste samo cjepiva Astra-Zenece i Moderne.

S obzirom da su neke županije već najavile ili provele prva masovnija cijepljenja, poput Međimurske županije koja je protekle subote cijepila 1100 osoba, želimo obavijestiti javnost da je s masovnijim cijepljenjem Varaždinska županija krenula već u ponedjeljak 15.02. putem ambulanti liječnika obiteljske medicine te je na taj način već prošli tjedan bila osigurana mogućnost cijepljenja za 1650 osoba što je za 50% više nego što je bilo u subotu u susjednoj županiji. Početkom ovog tjedna će liječnici obiteljske medicine zaprimiti najmanje novih 1700 doza cjepiva, kojima će moći nastaviti cijepiti svoje najugroženije pacijente.

- Na ovakav način se osigurava da upravo najugroženiji pacijenti s rubnih područja županije ne moraju putovati na jedno centralno mjesto, već se mogu cijepiti kod svojeg liječnika obiteljske medicine, koji ih i prati i najbolje je upoznat s njihovim zdravstvenim stanjem. Masovno cijepljenje putem punktova u dvoranama započet će kada budemo imali u najavi veće količine cjepiva što još nije slučaj. Plan obuhvaća punktove za cijepljenje na više mjesta u županiji. Posebno napominjemo da nijedna županija neće, bez obzira na organizaciju, moći prije procijepiti svoje stanovništvo s obzirom da se svakoj županiji dodjeljuje količina cjepiva prema broju stanovnika. Do sada je na listama čekanja kod liječnika obiteljske medicine evidentirano preko 20.500 pacijenata te pozivamo stanovnike županije da se svakako predbilježe za cijepljenje - kažu iz županijskog Stožera.

Označeno u