U Varaždinskoj županiji čak 100 novih slučajeva zaraze, na liječenju 70 osoba Foto: VV arhiva / ilustracija

U Varaždinskoj županiji čak 100 novih slučajeva zaraze, na liječenju 70 osoba

| 24.3.2021. u 12:59h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji je tijekom protekla 24 sata evidentirano 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom - to je prvi put od 5. siječnja da imamo troznamenkasti broj novozaraženih. Broj novozaraženih na 100.000 stanovnika, odnosno 7-dnevna incidencija iznosi tako 232, a 14-dnevna je prešla brojku 400. Broj aktivnih slučajeva 420.

Na ove je brojke ukazao načelnik županijskog stožera civilne zaštite Robert Vugrin na današnjoj konferenciji za medije.

- Oko 25 posto smo lošiji od nacionalnog prosjeka, no i dalje smo, ako gledamo sve županije, na 8. mjestu. Sve priobalne županije, s izuzetkom Istarske županije, imaju lošiju epidemiološku sliku, a neke imaju dvostruko goru situaciju od nas. I dalje kontinuirano testiramo više od hrvatskog prosjeka, i to oko 60 posto više, odnosno oko 400 dnevno - istaknuo je Vugrin.

Tijekom posljednja 24 sata testirana su 473 uzorka.

- Pritom je od 298 uzoraka simptomatskih pacijenata pozitivno bilo 31 posto, dakle svaki treći pacijent kojeg je na testiranje uputio obiteljski liječnik je covid-pozitivan. Tome pridodajemo pacijente koji se testiraju u sklopu bolničkog sustava te osobe koje se testiraju na vlastiti zahtjev, a udio pozitivnih u svim uzorcima je 21 posto. No, niti kod udjela pozitivnih ne odstupamo od nacionalnog prosjeka - dodao je Vugrin.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin sada je već 70 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih 37 na lokaciji u Varaždin, a 33 u Klenovniku. Pritom se osam osoba nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, a njih 7 je na respiratoru.

- Zbog rasta broja hospitaliziranih dolazi i do nužne reorganizacije rada unutar bolnice zbog potrebe za dodatnim ležajevima pa se otvara i dodatni odjel intenzivnog liječenja. Nažalost, tijekom protekla 24 sata imamo i jednu preminulu osobu pozitivnu na Covid-19, čime je ukupan broj preminulih osoba pozitivnih na Covid-19 na području Varaždinske županije dosegao brojku 402 - rekao je Vugrin.

Napomenuo je da se 7-dnevna incidencija u manje od mjesec dana upeterostručila - porasla je s 44 na 232.

- Ponovit ću poruku od prošlog tjedna - nijedan set mjera neće moći nadomjestiti osobnu odgovornost pojedinaca. Uloga stožera nije da se građanima inati ili da im uzima komociju ili određene slobode, već da informira građane, analizira situaciju te pronađe najbolje moguće rješenje kako bi se ova epidemija obuzdala, da ne dođe ni do ugroze zdravlja ni do ugroze života te da se održi bolnički sustav - istaknuo je.

- Svi možemo posvjedočiti da se posljednjih nekoliko tjedana malo ležernije pristupalo općoj situaciji i propisanim odlukama te epidemiološkim mjerama, a na nama je da vas osvijestimo da se trenutno nalazimo u točci gdje se linerani rast može pretvoriti u eksponencijalni, i da će ponašanje svih nas utjecati na daljni razvoj situacije - napomenuo je načelnik stožera.

Brojke nisu dobre ni što se tiče cijepljenja.

- Umjesto da se količine isporučenih cjepiva povećavaju, nama se kontinuirano smanjuju. Posljednja tri tjedna imali tjedno 2.420 pa 2.320, a ovaj tjedan smo dobili svega 1.170 doza Pfizera i nemamo naznake da ćemo do kraja tjedna dobiti još. Varaždinska županija nije ni tu izuzetak, procijepljenost je u skladu s pstalim županijama, budući da se cjepivo distribuira proporcionalno broju stanovnika. Dosad smo ukupno zaprimili 18.000 doza cjepiva, od toga je 17.300 doza primijenjeno. Najmanje jednu dozu cjepiva je dobilo 13.700 građana, što je oko 8,3 posto. Obje doze primilo je nešto više od 3.600 osoba, što je 2,2 posto, i tu smo čak i nešto bolji od hrvatskog prosjeka - kazao je Vugrin.

- Liječnici kontinuirano cijepe, nažalost s vrlo malim brojem doza, dosad je to bilo 20 doza tjedno, a prema ovotjednim isporučenim količinama tek 10-ak doza mogu dobiti. Prosječno su dosad, u proteklih pet tjedana, liječnici dobili po 100-110 doza cjepiva ukupno, a na cijepljenje utroše oko 2 sata tjedno. Kad ćemo dobiti količine cjepiva koje će nadilaziti 50 doza po ordinaciji liječnika obiteljske medicine, s tim ćemo dodatnim dozama na posebnim punktovima organizirati ono što bismo mogli nazvati masovnim cijepljenjem. Nažalost, količina isporučenih doza ne da se ne povećava, nego se smanjuje - napomenuo je Vugrin.

Broj zaraženih raste i u školama.

- U školama kojima je osnivač Varaždinska županija na današnji dan imamo pozitivnih 53 učenika i 11 učitelja, u samoizolaciji je 36 razreda sa 757 učenika. Online nastava se već provodi u 86 razeda. Kad tome pridodamo i škole kojima je osnivač Grad Varaždin, pozitivno je dodatnih 20 učenika i 12 učitelja, a još 259 učenika je u samoizolaciji. Dakle, više od 1.000 učenika i 70 učitelja je u mjeri samoizolacije. Trenutno imamo 73 pozitivna učenika i 23 pozitivna učitelja, po čemu na smo na trećem mjestu među županijama u Hrvatskoj. Gotovo jedna četvrtina aktivnih slučajeva dolazi nam iz odgojno-obrazovnog sustava - kazao je Vugrin.

Stoga je županijski stožer danas izdao preporuku da sljedeći tjedan svi viši razredi osnovnih škola i svi razredi srednjih škola prijeđu na online-nastavu, odnosno na model C.

- Pritom valja naglasiti da od 1. travnja počinju proljetni praznici, tako da djeca neće puno izgubiti, ali mi ćemo, uključujući vikend, dobiti pet dana, a sa školskim praznicima i više od dva tjedna tijekom kojih će više od 20.000 osoba, dakle više od 20.000 učenika i više od 1.500 nastavnog osoblja biti kod kuće - napomenuo je.

- Što se ostalih mjera tiče, vjerujem da ćemo od nacionalnog stožera čuti u kojem će se smjeru razvijati situacija, s obzirom na današnju brojku od gotovo 1.900 novih slučajeva u Hrvatskoj. Ni jedna županija dosad nije izdala nikakve dodatne mjere kojima bi se odstupalo od nacionalne razine, pa s obzirom da ni mi ne odstupamo od nacionalnog prosjeka, ni s naše strane nema zasad prijedloga za dodatne mjere - dodao je Vugrin.

S obzirom na prošlotjednu uputu nacionalnog stožera o pojačanom nadzoru i kažnjavanju zbog kršenja mjera, Vugrin se osvrnuo i na podatke o nadzoru na području Varaždinske županije, istaknuvši da je za to zadužen Državni inspektorat.

- Mogu samo reći da je proteklih tjedan dana bilo više od 100-tinjak nadzora. Povratna informacija je da su bila svega tri upozorenja, a detektirano je i jedno kršenje mjera. Očito je trend još uvijek takav da se pokušava upozorenjima osvijestiti ljude da je nužno pridržavati se epidemioloških mjera. Ne mogu reći koliko će to biti uspješno, mogu samo konstatirati da nam se unatoč tome brojke povećavaju - rekao je.

- Građane molim da paze na svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, te da što više poštuju preporučene epidemiološke mjere, kako bismo što duže, ako ništa drugo, zadržali ovu situaciju da ne postane gora, a ako je moguće, i da epidemiološka situaicja s vremenom postane bolja i u Varaždinskoj županiji - zaključio je načelnik županijskog stožera.

Označeno u