U Varaždinskoj županiji bez novooboljelih, kreće demobilizacija Studentskog doma Foto: Krešimir Đurić

U Varaždinskoj županiji bez novooboljelih, kreće demobilizacija Studentskog doma

IHR/Varaždinske vijesti | 8.5.2020. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nemamo niti jedan novi slučaj oboljelih od koronavirusa, ali tri nove osobe su ozdravile i otpuštene iz varaždinske bolnice. Ukupan broj oboljelih u Varaždinskoj županiji je ostao na 47, a ukupno je ozdravilo 39 osoba. Na liječenju u bolnici nalazi se još pet osoba, a tri osobe s našeg područja se liječe u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Statistički se i dalje pribrojavaju našem području dodatne četiri osobe. S današnjim danom se kreće u demobilizaciju Studentskog doma Varaždin koji je bio prenamijenjen za liječenje bolesnika izvan bolnice za pacijente s blažim oblicima koronavirusa. Mogu istaknuti kako sam zadovoljan što taj objekt uopće nismo morali koristiti. On će biti do kraja tjedna vraćen u prvobitno stanje i predan na korištenje u redovne svrhe - istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako smo u posljednja dva tjedna imali dva oboljela i devet izliječenih što potvrđuje zadovoljavajuću epidemiološku situaciju u Varaždinskoj županiji.

- Ukupno smo izvršili 1.740 testiranja, a s obzirom na to da imamo 47 posto pozitivnih možemo zaključiti da je svaki 37 pacijent bio zaražen koronavirusom. Broj osoba koji su u samoizolaciji sada je pao samo na petero. Vezano uz ukupan broj osoba koje su u izolaciji tu će ovih dana doći do određenih korekcija te će se te brojke revidirati iz više razloga. Jedan od njih je broj pograničnih radnika kojima je u Hrvatskoj pisana mjera samoizolacije, koja traje kontinuirano. Drugo je to što je jučer na snagu stupila odluka o mjerama za vozače teretnih vozila, kojom se izvan snage stavila odluka o karanteni i samoizolaciji. I sami znamo da je ta brojka izuzetno dinamična, da se radi o zdravim ljudima i preventivnoj mjeri. Napominjem da i dalje ovisimo o odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite koji odlučuje u kojem trenutku će određene mjere koje se odnose na samoizolaciju iz toga izuzeti - napomenuo je Vugrin.

Podsjetio je kako dobro znamo da od ponedjeljka na snagu stupa treća faza popuštanja mjera, a jedna od najzamjetnijih je otvaranje ugostiteljskih objekata.

- Tu treba naglasiti da i Nacionalni stožer i HZJZ uz svaku mjeru veže i određene protuepidemijske mjere kojih se treba pridržavati. Svi stožeri su i dalje izuzetno aktivni. Samo prošli tjedan na području Varaždinske županije od strane lokalnih stožera obavljeno je preko 3.000 nadzora subjekata i javnih prostora. Uočeno je 80-ak prekršaja i izdana su upozorenja. Samo u četiri dana ovog tjedna obavljeno je preko 2.200 nadzora, a to će se činiti i idućih tjedana, kada će na snazi biti protuepidemijske mjere. Želio bih naglasiti da se posljednja tri tjedna kontinuirano obilaze pružatelji usluga socijalne skrbi, pa je tako od strane tima HZJZ Varaždinske županije napravljen nadzor nad 22 objekta, a nakon što je od Nacionalnog stožera ustrojen zasebni tim mi smo još jedanput objekte pregledali, svih 44 objekata na području Varaždinske županije. Dvanaest objekata imalo je ponovljeni nadzor jer su uočene određene nepravilnosti i svi ti nadzori se upućuju Nacionalnom stožeru - rekao je Vugrin koji je naglasio da se i dalje kontinuirano uzimaju brisevi.

- S jedne strane kod osoba sa sumnjom na COVID-19, a s druge strane kod osoba koje dolaze u bolnički sustav. I lokalni i županijski stožeri će bez obzira na popuštanje mjera kontinuirano provoditi aktivnosti u cilju osiguravanja pozitivne epidemiološke situacije kakva je sada - zaključio je na kraju predsjednik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Označeno u