U Varaždinskoj županiji 49 aktivnih slučajeva zaraze, u samoizolaciji 25 zdravstvenih djelatnika Foto: VV arhiva / ilustracija

U Varaždinskoj županiji 49 aktivnih slučajeva zaraze, u samoizolaciji 25 zdravstvenih djelatnika

Varaždinske vijesti | 24.8.2020. u 11:55h | Objavljeno u Aktualno

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

U prvom slučaju radi se o zdravstvenom djelatniku koji je asimptomatski, a koji je po isteku 14-dnevne samoizolacije testiran preventivno prije povratka na posao.

U drugom slučaju radi se o 80-godišnjoj ženskoj osobi, koja je hospitalizirana, a epidemiološka obrada je još u tijeku.

- Jasno mi je da različiti ljudi imaju različito gledanje na to koliku opasnost koronavirus zaista predstavlja za zajednicu no, bez obzira na različita stajališta, nitko ne može osporiti činjenicu da ovaj virus ima izravan utjecaj na naš zdravstveni sustav i da svaki novi slučaj predstavlja opterećenje i uskraćuje resurse na svim razinama. Već sada u preventivnoj mjeri samoizolacije imamo 25 zdravstvenih djelatnika, među kojima 4 anesteziologa, 2 neurokirurga, 2 kirurga, 2 tima primarne zdravstvene zaštite i 1 tim hitne medicinske pomoći. Ovo bi trebao bi dovoljan argument da svi građani shvate da je borba protiv širenja virusa zajednička te da nitko ne bi olako trebao shvaćati mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Narušena zdravstvena mreža u vrijeme epidemije je najlošija stvar koja nam se može dogoditi, a tiče se svakog od nas – naglasio je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Ova posljednja dva slučaja povećavaju broj aktivnih slučajeva na području Varaždinske županije na 49, a broj osoba koje se nalaze na liječenju u Općoj bolnici Varaždin sada je 9. Ostalih 40 zaraženih osoba liječi se izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 117 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije nalazi se 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Označeno u