Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin

U Varaždinskoj županiji 149 osoba s težom kliničkom slikom, svaki peti je na respiratoru, jučer 6 preminulih

Varaždinske vijesti | 21.4.2021. u 14:39h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentiran 141 novi slučaj zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 502, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 998.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 149 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 62 osobe su u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja, na respiratoru, nalazi se 28 osoba, a u posljednja 24 sata preminulo je 6 osoba pozitivnih na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 512 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 40 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 28 posto. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirane su 18.593 osobe pozitivne na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 830.

S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije ukazuje na sljedeće:

Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava opstojnost bolničkog sustava. Privatna druženja u zatvorenom prostoru bez maske i distance uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze s velikom vjerojatnošću će se prenijeti na većinu ostalih.

S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.

Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

Važeća Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske između ostaloga nalaže:

  • zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu
  • na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz 2 različita kućanstva
  • ugostiteljski objekti mogu usluživati hranu i piće samo na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje
  • obustava rada dječjih igraonica u zatvorenom prostoru
  • sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja.

Ponovno naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije