U Varaždinskoj županiji 135 novih slučajeva, 7 preminulih - nastavlja se cijepljenje na punktovima Foto: VV arhiva / ilustracija

U Varaždinskoj županiji 135 novih slučajeva, 7 preminulih - nastavlja se cijepljenje na punktovima

Varaždinske vijesti | 28.4.2021. u 09:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirao 135 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 491, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 993.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 161 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 90 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 71 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja nalazi se 26 osoba, od kojih 24 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminulo je sedam osoba pozitivnih na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 553 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 34 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 24 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 19.411 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 801.

Jučer je u Ivancu bio organiziran punkt za masovnije cijepljenje na kojem je primijenjeno gotovo 900 doza cjepiva Pfizer, a cijepljeni su prosvjetni djelatnici, odgajatelji, policijski službenici i gospodarstvenici. Iste grupacije procjepljivat će se dodatno ovaj tjedan na još jednom organiziranom punktu za masovnije cijepljenje u Varaždinu.

- Idući tjedan, s obzirom na najavu većih količina cjepiva, planiraju se tijekom tjedna organizirati tri cijepna punkta putem kojih bi se nastojalo procijepiti građane iz prioritetnih skupina koji još nisu dobili prvu dozu. Istovremeno se cjepivo kontinuirano distribuira i liječnicima obiteljske medicine za primjenu u njihovim ambulantama - priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ovaj tjedan je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije zaprimio 5.910 doza cjepiva, od kojih 3.510 doza Pfizera, 700 Moderne i 1.700 doza Astra Zenece. Ukupno je do sada zaprimljeno 38.806 doza cjepiva, od kojih je liječnicima obiteljske medicine podijeljeno 21.610 doza cjepiva.

Sa jučerašnjim danom je najmanje jednu dozu cjepiva primilo 28.955 građana Varaždinske županije, odnosno 17,5%, a od njih je 5.870 primilo i drugu dozu.

Sa ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije redovito ukazuje na sljedeće:
· Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava zdravlje sudionika, a posljedično i opstojnost bolničkog sustava.
· Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika.
· S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.
· Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

- Također naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije - napominju iz stožera.

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su dostupne na njihovim službenim stranicama: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304 .

Jednako tako su i sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne na webu putem sljedeće poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ .

Označeno u