U Varaždinskoj županiji 126 novih slučajeva zaraze, na liječenju u OB Varaždin 98 pacijenata Foto: Krešimir Đurić

U Varaždinskoj županiji 126 novih slučajeva zaraze, na liječenju u OB Varaždin 98 pacijenata

| 27.10.2021. u 10:06h | Objavljeno u Aktualno

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije održao je danas konferenciju za medije kako bi informirali javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

- Nakon što je testirano 419 osoba, u Varaždinskoj županiji je u protekla 24 sata potvrđeno 126 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na liječenju u OB Varaždin nalazi se 98 osoba, od kojih 9 pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja, na respiratoru - kazala je načelnica županijskog Stožera civilne zaštite Silvija Zagorec.

Nažalost, u protekla 24 sata imamo tri preminule osobe.

- Sedmodnevna incidencija je 466, a 14-dnevna je 781 slučaj na 100.000 stanovnika. Oporavile su se 94 osobe, te sada imamo 790 aktivnih slučajeva. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji ukupno je evidentirano 25.234 slučajeva zaraze - rekla je Zagorec.

stozer_varazdin_27102021_2.JPG

Dodala je da je u županiji dosad prvom dozom cijepljeno 49,5%, a drugom dozom 46,2% ukupnog stanovništva. Gledajući samo odraslo stanovništvo, prvom dozom cijepljeno je 59,3%, a drugom dozom 55,5% stanovništva.

- Ovi podaci svrstavaju nas na treće mjesto po procijepljenosti među županijama u Hrvatskoj - istaknula je Zagorec.

Napomenula je da će stožer, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, povećanja broja hospitaliziranih i osoba na respiratoru, pravovremeno reagirati i donijeti potrebne odluke.

- Upućujem apel stanovnicima Varaždinske županije da se pridržavaju aktualnih epidemioloških mjera i da se cijepe. Cijepljenje je u ovom trenutku jedino rješenje kojim možemo suzbiti epidemiju - naglasila je.

- Pozivam građane da misle na sebe i druge, jer su potrebni svojoj zajednici, kolegama i obitelji - dodala je načelnica županijskog stožera.

Podsjetila je da će učenici sljedeći četvrtak i petak, 4. i 5. studenoga, nakon jesenskih praznika, imati online-nastavu.

>> PALA ODLUKA Idući četvrtak i petak, nakon blagdana Svih svetih i praznika, nastava u školama online

Na situaciju u OB Varaždin osvrnuo se v.d. ravnatelja OB Varaždin Damir Poljak.

- Reorganizacijom službe u Klenovniku fokusirali smo se da ostali dio, akutni dio bolnice može kvalitetno i dalje zbrinjavati sve ostale pacijente koji nisu ugroženi Covid-bolešću, tako da je većina tih pacijenata smještena u Klenovniku, a odjel za infektologiju ima kapacitet od 23 kreveta. Kao što smo izvijestili prije nekoliko dana, otvaramo i Covid-odjel u Novom Marofu, kako bismo mogli smjestiti novootkrivene pacijente na toj lokaciji, da ih ne izlažemo problemima prilikom transporta - rekao je Poljak.

>> Zahvaljujući cjepivu broj zaraženih zdravstvenih djelatnika OBV-a sada je tri i pol puta manji nego lani u ovo doba

- Ako usporedimo situaciju s prošlom godinom, vidimo da je broj zaraženih i hospitaliziranih pacijenata veći, međutim, zahvaljujući dobroj procijepljenosti zdravstvenih djelatnika OB Varaždin, trenutno imamo pozitivnih i u samoizolaciji 20 djelatnika, a prošle godine u istom razdoblju bilo ih je 134. Vodimo računa da bolnica kvalitetno zbrinjava sve pacijente, i covid-pacijente i ostale, i tako omogućavamo daljnje funkcioniranje bolnice - napomenuo je Poljak.

stozer_varazdin_27102021_5a.JPG

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj kazao je da se nalazimo u 4. valu pandemije koji, kao i svaki prethodni, ima neke svoje specifičnosti.

- Tako sada, paralelno s dosta velikim brojem zaraženih, odrađujemo i epidemiološke obrade i testiranja, ali provodimo i cijepljenje. U odnosu na odraslo stanovništvo, imamo 55,5% posto cijepljenih s obje doze. Jesmo li zadovoljni? Nismo zadovoljni, jer cilj je bio barem 70 posto cijepljenih. Donekle sretnima nas čini to da smo, u odnosu na ostatak Hrvatske, za nekoliko postotaka bolji. U jesenskom periodu će cijepljenje i dalje provoditi svi obiteljski liječnici, pa im se građani mogu javiti za cijepljenje. Paralelno s time, cijepljenje će se i dalje provoditi u dva termina u prostorima OB Varaždin, te subotama u Domovima zdravlja u Ludbregu, Ivancu i Novom Marofu, rotirajući se svake subote - podsjetio je Bosilj.

>> Raspored cijepljenja: U utorak cijepljenje Pfizerom, u Ivancu u subotu treća "booster" doza

- Dosta su velike razlike u procijepljenosti među pojedinim općinama i gradovima. Općine Martijanec i Beretinec te grad Varaždin imaju više od 50 posto, dok Visoko i Breznica imaju daleko manje, Visoko ima svega 24 posto, što je zabrinjavajuće - napomenuo je Bosilj.

stozer_varazdin_27102021_7a.JPG

- Što se tiče Zavoda za javno zdravstvo, sustav je spreman i sigurno ćemo moći odgovoriti na sve zahtjeve testiranja, epidemiološke obrade i distribucije cjepiva te cijepljenja. Pozivam sve ljude da se cijepe jer je to jedini način da se zaštitimo i smanjimo pritisak na Opću bolnicu Varaždin - naglasio je ravnatelj Zavoda.

Prim. dr. Renata Krobot, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje OB Varaždin, osvrnula se na bolesnike s najtežim stupnjem bolesti Covid-19, koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja.

- Trenutno ih imamo 10, od koji je devet na invazivnim ili neinvazivnim oblicima ventilacije, jednog smo pacijenta jučer odvojili od respiratora. Od njih 10 samo je jedan cijepljen, i to je upravo taj koji je jučer odvojen od aparata. Ostalih devet nije cijepljeno i imaju najtežu kliničku sliku, u potpunosti su ovisni o disanju preko respiratora - napomenula je dr. Krobot.

stozer_varazdin_27102021_8.JPG

Usporedila je situaciju s prethodnim valom epidemije.

- Ovaj val na Intenzivnoj je počeo 3. rujna, kada je došao prvi pacijent, i traje sad već 55 dana. Dosad smo imali ukupno 30 pacijenata. Prosječna životna dob je 69 godina, oko 10 godina manje nego u prethodnom valu, tijekom travnja i svibnja, što se može protumačiti većom procijepljenošću bolesnika. Smrtnost je znatno manja, jer su bolesnici mlađe dobi i jer imamo određeni udio cijepljenih bolesnika, s blažom kliničkom slikom - kazala je.

Dodala je da je najmlađi pacijent, koji je i preminuo, imao samo 40 godina, a najstariji je imao 85 godina i također je preminuo.

- Kapaciteta imamo dovoljno. Na proljeće smo imali i 30 pacijenata na respiratoru. Imamo dovoljno i opreme i osoblja i spremni smo za prihvat većeg broja bolesnika, no nadam se da do toga neće doći - istaknula je dr. Krobot.

- Kliničke slike necijepljenih bolesnika jednako su teške kao i u prošlom valu, a veseli to da cijepljeni bolesnici, unatoč tome što dođu u bolnicu, imaju puno blaže kliničke slike. Četvero bolesnika koji su bili cijepljeni, a došli su u jedinicu intenzivnog liječenja, su preživjeli, dok je kod preostalih bolesnika mortalitet iznosio 75 posto. Zato pozivam građane da se cijepe i da čuvaju sebe i druge - zaključila je dr. Krobot.

Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo dr. Katica Čusek Adamić podsjetila je da se unatrag dva tjedna provodi i cijepljenje trećom dozom te je pojasnila razliku između dodatne i "booster" doze.

- S trećom dozom cijepimo osobe koje su primarno cijepljenje obavile unatrag šest mjeseci. Cijepi se Pfizerom, a od jučer je EMA (Europska agencija za lijekove) dozvolila da se docjepljivati može i cjepivom Moderna. Kategorije za koje je preporučeno cijepljenje trećom dozom su korisnici staračkih domova i zaposlenici ustanova socijalne skrbi, zatim svi zdravstveni djelatnici, osobe starije od 65 godina, te osobe mlađe životne dobi s teškim kroničnim bolestima, kojima Covid može izazvati teške posljedice - napomenula je.

stozer_varazdin_27102021_4.JPG

- Druga velika kategorija procjepljivanja trećom dozom su osobe oslabljenog imunološkog sustava kojima je treća doza zapravo primarno cijepljenje, uz prve dvije doze koje su primile najranije unatrag osam tjedana. Svi koji zadovoljavaju kriterije za treću dozu mogu se obratiti svojim liječnicima ili doći k nama na cijepljenj - rekla je dr. Čusek Adamić.

Podsjetila je i da sutra, 28. listopada, počinje cijepljenje protiv gripe, stoga je pozvala građane, osobito osobe starije životne dobi, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike da se odazovu cijepljenju.

- Vrlo je važno da se cijepimo i protiv jedne i protiv druge bolesti, osobito ove vulnerabilne i osjetljive skupine - istaknula je.

Dr. Čusek Adamić osvrnula se i na situaciju u školama.

- Oko 30 do 35 posto novozaraženih su djeca iz školskog sustava. Srećom, djeca ne pune bolnički zdravstveni sustav, a kako će biti nakon sljedećeg tjedna, hoće li se i nakon najavljena dva dana nastaviti online-nastava, ovisi o daljnjem razvoju situacije te ćemo pravovremeno reagirati - napomenula je dr. Čusek Adamić.

Voditelj Operativno komunikacijskog centra PU varaždinske, ujedno i član županijskog stožera Danijel Leskovar, osvrnuo se na pravila za prelazak graničnih prijelaza, s obzirom na predstojeći blagdan Svih svetih.

stozer_varazdin_27102021_6.JPG

- Osobe koje su cijepljene i imaju EU Covid putovnicu mogu ući u Hrvatsku bez posebnih kriterija. Da bi se moglo ući u Hrvatsku bez mjere samoizolacije potrebno je, dakle, imati ili EU Covid putovnicu ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a vrijedi i antigenski test koji ne smije biti stariji od 48 sati. U suprotnom, određuje se samoizolacija od 10 dana - napomenuo je Leskovar.

Podsjetio je da se za ulazak u Hrvatsku može koristiti i aplikacija Enter Croatia, čime se ubrzava postupak prelaska granice, jer se ulazak najavi i unesu se potrebni podaci, što je osobito važno u narednim danima kad se očekuju gužve na granici. Pozvao je građane da prije prelaska granice pripreme potrebne dokumente i ishode Covid-potvrde, odnosno da se cijepe.

Označeno u