Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić

U varaždinskoj Općoj bolnici kreće normalizacija bolničkog sustava

Varaždinske vijesti | 4.5.2020. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu Izlazne strategije RH za COVID-19, od danas, 4. svibnja, kreću mjere reaktivacije bolničkog sustava koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata. Tako će se ponovno pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka.

Od danas i Opća bolnica Varaždin započinje s normalizacijom rada. Prema uputama Ministarstva zdravstva, u varaždinskoj bolnici tijekom svibnja opseg posla povećat će se najmanje za 30 posto. Naravno, neki odjeli već će na samom početku uspjeti organizirati posao u većem opsegu, dok zbog trenutačne organizacije rada, premještenih odjela, a i građevinskih radova unutar bolnice, za neke to neće biti moguće odmah. Svi voditelji odjela, prema trenutačnim kadrovskim i kapacitetnim mogućnostima razrađuju planove rada i rasporeda. Plan je svakako postepeno povećanje opsega posla čiji tempo će diktirati kadrovske i infrastrukturne mogućnosti kao i epidemiološka situacija – najavio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Evaluacija lista čekanja

Svaka ustrojstvena jedinica, pa tako i varaždinska bolnica, odgovorna je za detaljnu evaluaciju vlastitih lista čekanja za izvanbolničke i bolničke pacijente te utvrditi prioritete prema potencijalnom riziku za zdravlje svakog pacijenta.

Liste čekanja ćemo ažurirati, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima. OB Varaždin evaluirat će propuštene preglede ovisno o stupnju hitnosti, a pacijenti koji nisu preglede obavili tijekom ožujka i travnja rasporedit će se u dodatne termine. Također, kako bi se izbjegla nepotrebna čekanja pacijenata na šalterima, pojačat ćemo komunikaciju i koordinaciju s liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji su i do sada na sebe preuzeli velik dio tereta i odgovornosti i na tome im se zahvaljujem – objasnio je Kudelić te dodao kako će pacijenti dobiti točno vrijeme dolaska, odnosno pregleda u bolnici, kao i upute o higijenskim epidemiološkim mjerama.

Ovim putem apeliram na sve korisnike naših usluga, da se toga i pridržavaju. Gdje je to moguće, osnažit ćemo i usluge kroz naše dnevne bolnice. Također, sve pacijente pri ulasku u našu ustanovu očekuje trijažni postupak, uzimanje epidemiološke anamneze, osobito ako postoji mogućnost provedbe dijagnostičko-terapijskih postupaka ili zahvata pri kojima se generira aerosol. Za pacijente koji boluju od kroničnih bolesti, koji su klinički stabilni s dobrim terapijskim odgovorom, a kojima po procjeni izabranog liječnika nakon pregleda nije potreban pregled specijaliste, moguća je konzultacija liječnika obiteljske medicine sa specijalistima u bolnici, bez fizičkog odlaska pacijenta u bolnicu radi dogovora o daljnjem praćenju pacijenta putem A5 uputnice – dodao je ravnatelj Kudelić.

Reorganizacija rada

U vrijeme kada su se zbrinjavali samo hitni pacijenti i kada je cijeli bolnički sustav bio usmjeren na liječenje COVID-19 pacijenata, u varaždinskoj bolnici bili su svjesni toga da kada se krene s normalizacijom zdravstvenog sustava, da će morati „potegnuti“.

Stoga ćemo rad organizirati na način da se radi u dvije smjene radnim danom, te subotom i nedjeljom kako bi u što kraćem razdoblju obradili od ranije naručene pacijente odnosno odgođene preglede, pretrage i zahvate – objasnio je ravnatelj Kudelić.

Siguran sam kako će naši liječnici, kao i medicinski djelatnici, ali i cjelokupno nemedicinsko osoblje, svjesni ozbiljnosti situacije, odgovorno i požrtvovno s puno entuzijazma obavljati svoje zadaće kako bismo odradili sve ono što u vrijeme epidemije nije bilo moguće odraditi i na tome im veliko hvala – izjavio je Kudelić.

Zaštita pacijenata i djelatnika i dalje je prioritet OB Varaždin

Svjesni da virus može ući u bolnički sustav, iz OB Varaždin poručuju kako će se i dalje strogo pridržavati svih epidemioloških mjera, a sve u cilju zaštite svih pacijenata i djelatnika bolnice.

Jedan dio našeg bolničkog kapaciteta i dalje ćemo zadržati za izolaciju, te ćemo za te kapacitete definirati broj mjesta, raspored rada i vođenje evidencije osoblja u jedinicama namijenjenim za izolaciju. Način rada organizirat ćemo da se ranjive skupine što je moguće manje izlažu riziku. Tako će i dalje u pričuvi biti osoblje starije od 60 godina i s kroničnim bolestima. Kako je naša ustanova paviljonskog tipa, kretanje osoblja i pacijenata izvan mjesta rada pokušat ćemo svesti na najmanju moguću mjeru, a kretanje pacijenata između odjela bit će dopušteno samo u slučaju nužnih intervencija i to u pratnji zdravstvenog djelatnika. Posjete i pratnja na porodu omogućit će se s vremenom čim to epidemiološka situacija bude dozvolila – pojasnio je Kudelić.

Naše djelatnike pri dolasku na posao očekuje trijaža kako bi se saznalo imaju li povišenu temperaturu, jesu li bili u kontaktu s oboljelim od COVID-19 ili boravili u području koje je žarište infekcije te imaju li simptome respiratorne bolesti. Također, dane su im i preporuke ponašanja izvan radnog vremena – dodao je ravnatelj OB Varaždin.

Samo odgovornim ponašanjem možemo zajednički doprinijeti kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi

Većina naših građana shvatila je odgovorno i ozbiljno mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite. Rezultat toga je povoljna epidemiološka slika kakvu imamo u Republici Hrvatskoj, broj oboljelih, ali i broj umrlih od COVID-19, kao i činjenica da nije došlo do sloma bolničkog sustava. Popuštanjem mjera, samo raste odgovornost pojedinaca u toj borbi protiv COVID-19, ali uvjeren sam kako ćemo se i dalje odgovorno ponašati. Međutim, novi režim rada bolničkog sustava zasigurno traži još više strpljenja, odgovornosti i poštivanja svih propisanih mjera, stoga apeliram na sve korisnike naših usluga da budu strpljivi i odgovorni prema svom zdravlju, zdravlju članova svoje obitelji, ali i društva, jer samo zajedničkim snagama možemo doprinijeti povoljnoj epidemiološkoj situaciji i normalizaciji bolničkog sustava – zaključio je Kudelić.