Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić

U varaždinskoj Općoj bolnici kreće normalizacija bolničkog sustava

Varaždinske vijesti | 4.5.2020. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu Izlazne strategije RH za COVID-19, od danas, 4. svibnja, kreću mjere reaktivacije bolničkog sustava koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata. Tako će se ponovno pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka.

Od danas i Opća bolnica Varaždin započinje s normalizacijom rada. Prema uputama Ministarstva zdravstva, u varaždinskoj bolnici tijekom svibnja opseg posla povećat će se najmanje za 30 posto. Naravno, neki odjeli već će na samom početku uspjeti organizirati posao u većem opsegu, dok zbog trenutačne organizacije rada, premještenih odjela, a i građevinskih radova unutar bolnice, za neke to neće biti moguće odmah. Svi voditelji odjela, prema trenutačnim kadrovskim i kapacitetnim mogućnostima razrađuju planove rada i rasporeda. Plan je svakako postepeno povećanje opsega posla čiji tempo će diktirati kadrovske i infrastrukturne mogućnosti kao i epidemiološka situacija – najavio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Evaluacija lista čekanja

Svaka ustrojstvena jedinica, pa tako i varaždinska bolnica, odgovorna je za detaljnu evaluaciju vlastitih lista čekanja za izvanbolničke i bolničke pacijente te utvrditi prioritete prema potencijalnom riziku za zdravlje svakog pacijenta.

Liste čekanja ćemo ažurirati, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima. OB Varaždin evaluirat će propuštene preglede ovisno o stupnju hitnosti, a pacijenti koji nisu preglede obavili tijekom ožujka i travnja rasporedit će se u dodatne termine. Također, kako bi se izbjegla nepotrebna čekanja pacijenata na šalterima, pojačat ćemo komunikaciju i koordinaciju s liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji su i do sada na sebe preuzeli velik dio tereta i odgovornosti i na tome im se zahvaljujem – objasnio je Kudelić te dodao kako će pacijenti dobiti točno vrijeme dolaska, odnosno pregleda u bolnici, kao i upute o higijenskim epidemiološkim mjerama.

Ovim putem apeliram na sve korisnike naših usluga, da se toga i pridržavaju. Gdje je to moguće, osnažit ćemo i usluge kroz naše dnevne bolnice. Također, sve pacijente pri ulasku u našu ustanovu očekuje trijažni postupak, uzimanje epidemiološke anamneze, osobito ako postoji mogućnost provedbe dijagnostičko-terapijskih postupaka ili zahvata pri kojima se generira aerosol. Za pacijente koji boluju od kroničnih bolesti, koji su klinički stabilni s dobrim terapijskim odgovorom, a kojima po procjeni izabranog liječnika nakon pregleda nije potreban pregled specijaliste, moguća je konzultacija liječnika obiteljske medicine sa specijalistima u bolnici, bez fizičkog odlaska pacijenta u bolnicu radi dogovora o daljnjem praćenju pacijenta putem A5 uputnice – dodao je ravnatelj Kudelić.

Reorganizacija rada

U vrijeme kada su se zbrinjavali samo hitni pacijenti i kada je cijeli bolnički sustav bio usmjeren na liječenje COVID-19 pacijenata, u varaždinskoj bolnici bili su svjesni toga da kada se krene s normalizacijom zdravstvenog sustava, da će morati „potegnuti“.

Stoga ćemo rad organizirati na način da se radi u dvije smjene radnim danom, te subotom i nedjeljom kako bi u što kraćem razdoblju obradili od ranije naručene pacijente odnosno odgođene preglede, pretrage i zahvate – objasnio je ravnatelj Kudelić.

Siguran sam kako će naši liječnici, kao i medicinski djelatnici, ali i cjelokupno nemedicinsko osoblje, svjesni ozbiljnosti situacije, odgovorno i požrtvovno s puno entuzijazma obavljati svoje zadaće kako bismo odradili sve ono što u vrijeme epidemije nije bilo moguće odraditi i na tome im veliko hvala – izjavio je Kudelić.

Zaštita pacijenata i djelatnika i dalje je prioritet OB Varaždin

Svjesni da virus može ući u bolnički sustav, iz OB Varaždin poručuju kako će se i dalje strogo pridržavati svih epidemioloških mjera, a sve u cilju zaštite svih pacijenata i djelatnika bolnice.

Jedan dio našeg bolničkog kapaciteta i dalje ćemo zadržati za izolaciju, te ćemo za te kapacitete definirati broj mjesta, raspored rada i vođenje evidencije osoblja u jedinicama namijenjenim za izolaciju. Način rada organizirat ćemo da se ranjive skupine što je moguće manje izlažu riziku. Tako će i dalje u pričuvi biti osoblje starije od 60 godina i s kroničnim bolestima. Kako je naša ustanova paviljonskog tipa, kretanje osoblja i pacijenata izvan mjesta rada pokušat ćemo svesti na najmanju moguću mjeru, a kretanje pacijenata između odjela bit će dopušteno samo u slučaju nužnih intervencija i to u pratnji zdravstvenog djelatnika. Posjete i pratnja na porodu omogućit će se s vremenom čim to epidemiološka situacija bude dozvolila – pojasnio je Kudelić.

Naše djelatnike pri dolasku na posao očekuje trijaža kako bi se saznalo imaju li povišenu temperaturu, jesu li bili u kontaktu s oboljelim od COVID-19 ili boravili u području koje je žarište infekcije te imaju li simptome respiratorne bolesti. Također, dane su im i preporuke ponašanja izvan radnog vremena – dodao je ravnatelj OB Varaždin.

Samo odgovornim ponašanjem možemo zajednički doprinijeti kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi

Većina naših građana shvatila je odgovorno i ozbiljno mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite. Rezultat toga je povoljna epidemiološka slika kakvu imamo u Republici Hrvatskoj, broj oboljelih, ali i broj umrlih od COVID-19, kao i činjenica da nije došlo do sloma bolničkog sustava. Popuštanjem mjera, samo raste odgovornost pojedinaca u toj borbi protiv COVID-19, ali uvjeren sam kako ćemo se i dalje odgovorno ponašati. Međutim, novi režim rada bolničkog sustava zasigurno traži još više strpljenja, odgovornosti i poštivanja svih propisanih mjera, stoga apeliram na sve korisnike naših usluga da budu strpljivi i odgovorni prema svom zdravlju, zdravlju članova svoje obitelji, ali i društva, jer samo zajedničkim snagama možemo doprinijeti povoljnoj epidemiološkoj situaciji i normalizaciji bolničkog sustava – zaključio je Kudelić.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci