U Varaždinskim Toplicama obilježili 60. godina  Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Foto: SB Varaždinske Toplice

U Varaždinskim Toplicama obilježili 60. godina Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju

I.D./Varaždinske vijesti | 3.10.2017. u 11:26h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskim Toplicama u subotu je svečano obilježena 60. godišnjica bolničkog odjela Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Početkom 1957. godine otvoren je bolnički odjel za rehabilitaciju traumatiziranih s oko 50 kreveta, a danas se o gotovo tisuću pacijenata dnevno brine 670 djelatnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, koja to ime nosi od 1993. godine.

Na početku svečanosti goste u Varaždinskim Toplicama te djelatnike bolnice pozdravio je ravnatelj Damir Mihalić koji je istaknuo da bi fizikalna medicina i rehabilitacija trebali biti više na ljestvici hrvatske medicine i vrednovanja struka te najavio da će Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice za dvije godine imati velikih razloga za zadovoljstvo.

toplice_60_obljetnica_3_300917.JPG

- S novom ekipom u Varaždinskoj županiji uspjeli smo izboriti da projekt Spinalnog centra ide dalje i očekujemo ga do kraja 2019. Time će hrvatska medicina napraviti iskorak više - rekao je Mihalić te dodao da bolnica ima 34 liječnika specijalista među kojima je 13 specijalizanata.

- Mi smo jedna od najvećih rehabilitacijskih ustanova u Hrvatskoj. Uz liječnike tu je i 105 medicinskih sestara i 140 fizioterapeuta. Naši stručnjaci sudjeluju na svim relevantnim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu - rekao je Mihalić.

toplice_60_obljetnica_1_300917.JPG

Na skupu u Varaždinskim Toplicama bio je i predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu prof. dr. sc. Tonko Vlak koji je istaknuo da je bolnica dala nemjerljiv doprinos nastanku hrvatske rehabilitacijske medicine te najavio da će, nakon što je neko vrijeme nastavna baza osječkog Medicinskog fakulteta, uskoro biti i splitskog.

Toplička gradonačelnica Dragica Ratković čestitala je obljetnicu bivšim i sadašnjim djelatnicima bolnice.

toplice_60_obljetnica_4_300917.JPG

- Za dvije godine okupit ćemo se na još većoj svečanosti jer imamo ljude, kapacitete i znanje, sve što treba jedna bolnica u Varaždinskim Toplicama. Želim da budete perjanica u rehabilitaciji, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europskoj uniji - kazala je gradonačelnica, a zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, podsjetivši na povijest lječilišta u Varaždinskim Toplicama, naglasio je da grad i bolnica imaju velike mogućnosti.

- Ljepota prirode, pristupačnost ljekovite vode, blizina Zagreba, prometna povezanost, tradicija lječilišta, ljudi koji su kroz predani rad dali sebe, posebno za vrijeme Domovinskog rata, da ljudima pomognu. To sve daje okvir u kojem bi se Toplice i lječilišni turizam trebali razvijati. Jedan od koraka je izgradnja Spinalnog centra. Projekti već dugo postoje, ali sada smo pokrenuli završni proces, osigurali 108 milijuna kuna i krenulo se u izradu glavnog projekta. U sljedeće dvije godine dobit ćemo Spinalni centar i Varaždinske Toplice pozicionirati na nacionalnoj razini - poručio je Vugrin.

toplice_60_obljetnica_5_300917.JPG

Na svečanosti se potom govorilo o 60 godina bolničkog odjela Specijalne bolnice, o balneologiji, znanosti koja se bavi istraživanjem ljekovitih mineralnih voda, te o Specijalnoj bolnici danas i sutra. Govoreći o 60 godina bolničkog odjela Specijalne bolnice, Silva Potrebica, dr. med., podsjetila je na rimske početke liječenja u Varaždinskim Toplicama, o prvim zapisima o ljekovitosti vode Jeana Baptista Lalanguea iz 1772. godine, osnivanju bolničkog rehabilitacijskog odjela 1957. i Bolnice za reumatske bolesti i rehabilitaciju 1964. Izgradnja Minerve 1981. početak je zdravstvenog turizma, a za vrijeme Domovinskog rata u Varaždinskim je Toplicama rehabilitirano više od 10.000 ranjenika, gotovo svi spinalni bolesnici s ratišta Hrvatske i većina iz Bosne i Hercegovine.

toplice_60_obljetnica_6_300917.JPG

Prim. mr. sc. Goran Ivanišević u izlaganju "Varaždinske Toplice – trajni poticaj razvitku hrvatske balneologije" istaknuo je da, od 19. stoljeća kad je bila razvijena balneologija i balneoterapija u cijeloj Europi, Varaždinske Toplice nisu zaostajale nego su bile jedno od najistaknutijih lječilišta u Austro-Ugarskoj.

- U Hrvatskoj je danas najveći centar za fizikalnu i medicinsku rehabilitaciju i to najsuvremenijeg tipa. Ono po čemu su Toplice poznate i po čemu se tako zovu to je ta termomineralna voda i ljekovito blato koje se koristi od rimskog doba do naših dana - kazao je Ivanišević.

"Balneoterapija kroz povijest s naglaskom na balneoterapiju Varaždinskih Toplica" bila je tema Vesne Budišin, dr. med., koja je naglasila de se često kroz povijest vršilo istraživanje termalnih voda, a liječnici su se trudili unaprijediti liječenje termalnom vodom.

Na kraju je o temi "Specijalna bolnica Varaždinske Toplice – danas i sutra" govorila zamjenica ravnatelja Katarina Lohman Vuga, dr. med., te istaknula da imaju 670 djelatnika, od čega oko polovice zdravstvenog kadra, koji u šest bolničkih odjela dnevno brinu o 900 do tisuću pacijenata.

- Varaždinske Toplice su jedna od krovnih ustanova u rehabilitacijskoj medicini, vodeća ustanova, a od 2016. i Referentni centar za bolesnike s ozljedom kralježnične moždine i na to smo vrlo ponosni. Obučni smo centar Odbora za Fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Europske unije medicinskih specijalista za specijalizante Fizikalne medicine i rehabilitacije, kao jedan od 24 u Europi - rekla je Lohman Vuga istaknuvši da je cilj da Specijalna bolnica postane rehabilitacijska klinika.

toplice_60_obljetnica_7_300917.JPG

Na kraju svečanosti obilježavanja 60. godišnjice bolničkog odjela u Varaždinskim Toplicama gosti su obišli novouređene odjele Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

toplice_60_obljetnica_10_300917.JPG

toplice_60_obljetnica_9_300917.JPG