U V. Toplicama obilježen Svjetski dan bolesnika, biskup Radoš: pozvao vjernike na zahvalnost kroz molitvu Foto: Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice

U V. Toplicama obilježen Svjetski dan bolesnika, biskup Radoš: pozvao vjernike na zahvalnost kroz molitvu

VV | 12.2.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Danas je, na sam blagdan Blažene Djevice Marije Gospe Lurdske, povodom Svjetskog dana bolesnika, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama održana sveta misa za bolesnike i medicinsko osoblje koju je vodio novi varaždinski biskup mons. Bože Radoš.

- Kada sami osjetimo iskustvo bolesti, osjećamo određenu krizu, ponekad nemoć, osjećamo kako smo maleni. Često bolesnik zna osjetiti da je napušten, da je sam. No iskustvo krize, iskustvo slabosti, iskustvo koje nam daje osjećaj nemoći, može nas povesti u novo iskustvo, iskustvo nježnosti, posebne pažnje. Oni koji su kod bolesnika, u prvi mah su zbunjeni. Kad se netko u našoj obitelji razboli, zbunjeni smo, ne znamo kako pomoći, ali naše misli, osjećaji i želje usmjereni su prema njemu. Ako nam je drag, ako ga istinski volimo, tada nam je blizina svakim danom sve veća, a ljubav sve jača - istaknuo je mons. Radoš i dodao kako jedni drugima možemo iskazati više ljubavi upravo onda kada netko trpi u našoj kući.

- Cijela kuća se okupi i zaokupi bolesnikom, želi mu pokazati blizinu, pažnju, učiniti sve da bolesnik stane na svoje noge. Iskustvo bolesti je i iskustvo zajedništva, okupljanja, nježnosti i posebne ljubavi koju nam Bog daje i potvrda da obitelj i kroz to teško iskustvo može rasti, može funkcionirati na bolji način – rekao je varaždinski biskup koji je bolesnicima poručio da svaki dan mole Gospodina da bude s njima kako bi im dao snagu da se bore za život.

- Svaki dan Bogu zahvaljujete na svakom pomaku i koraku naprijed, liječnicima koji su vam na usluzi, medicinskim sestrama koje su često izraz Božje nježnosti prema vama. Zahvalite Gospodinu na svim djelatnicima koji brinu o vama, na vašim bližnjima koji uvijek nađu vremena i načina da dođu, da vas posjete, uzmu za ruku. Ali neka ovo bude i vrijeme u kojem tražite „Gospodine, daj nam više, daj da ozdravim potpuno u svojoj nutrini, u svojoj duši” - poručio je mons. Radoš.
Na svetoj misi bila je i toplička gradonačelnica Dragica Ratković koja je podsjetila da je riječ o tradicionalnoj misi koja se u Specijalnoj bolnici u Varaždinskim Toplicama svake godine služi na blagdan Gospe Lurdske.

- Mi smo kršćani, katolici i red je da na dostojan način obilježimo ovaj blagdan u znak štovanja Majke Božje Lurdske, zaštitnice bolesnika. Njezin je blagdan, 11. veljače, proglašen i Svjetskim danom bolesnika, stoga mi njegujemo tradiciju i svake godine obilježavamo ovaj dan u našoj Bolnici u kojoj je mnogo bolesnika. Drago mi je što po prvi put svetu misu služi naš novi biskup mons. Bože Radoš i što se ovdje okupilo tako mnogo vjernika među kojima su korisnici bolnice, ali i naši mještani. Svima nam trebaju riječi utjehe, ali i podrške – kazala je gradonačelnica Ratković.

Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama također je ustvrdio kako je riječ o tradiciji.

-To je jedna tradicija da se Svjetski dan bolesnika u bolnici Varaždinske Toplice obilježava svetom misom koju tradicionalno predvodi netko od biskupa. Prošle godine je bio i kardinal Vinko Puljić, a evo ove godine imamo čast da nam se po prvi put ovdje obrati i novoimenovani varaždinski biskup. To je jedan lijepi običaj koji su prepoznali i našio korisnici pacijenti, ali i stanovnici Varaždinskih Toplica, tako da uvijek imamo punu dvoranu u Minervi.

Dodajmo i kako u sklopu rehabilitacijskog centra u Varaždinskim Toplicama postoji bolnička kapela kojoj je zaštitnik bl. Alojzije Stepinac, a suzaštitnica Majka Božja Lurdska. Tjedno se ondje slavi sveta misa, a u njoj gotovo neprestano mole brojni bolesnici i pacijenti na rehabilitaciji.