U varaždinskim osnovnim školama od jeseni Građanski odgoj kao izvannastavna aktivnost Foto: Ilustracija/Grad Varaždin

U varaždinskim osnovnim školama od jeseni Građanski odgoj kao izvannastavna aktivnost

IHR/Varaždinske vijesti | 24.8.2022. u 11:21h | Objavljeno u Aktualno

U novoj školskoj godini učenici osnovnih škola Grada Varaždina imat će mogućnost uključiti se u izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje. Kao što je i najavljeno, gotovi su udžbenici koje će učenici koristiti u nastavi, a čiji su autori varaždinski učitelji Rosana Štrocinger i Berislav Njegovec. Trenutno traje edukacija učitelja koji će učenicima predavati ovaj novi predmet, a program Građanskog odgoja i obrazovanja te udžbenici pod nazivom "Aktivno građanstvo i participacija u zajednici" danas su predstavljeni u Gradskoj vijećnici Varaždina.

- Posebno mi je zadovoljstvo biti danas ovdje jer se ostvaruje jedan od ciljeva koji je ova gradska uprava zacrtala, a to je uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole Grada Varaždina. Dosad su Građanski odgoj i obrazovanje učenici imali u sklopu međupredmetnih tema, a ovo je sada jedna potpuna novost. Kroz neki svoj lokalni model u novoj školskoj godini krenut ćemo s implementacijom ovog programa, a u tu svrhu izrađena su i dva udžbenika, jedan za učenike trećih, četvrtih i petih razreda, čija je autorica Rosana Štrocinger te šesti, sedmi i osmi razred, kojeg je pripremio Berislav Njegovec - rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

Idućeg tjedna, kada će se učenicima osnovnih škola dijeliti obrazovani materijali, djeca će dobiti i letke s pozivom da se uključe u novu izvannastvnu aktivnost.

img-1091_6305e67a767c0.jpg

- Voljeli bismo da se sva djeca postepeno uključe u Građanski odgoj i obrazovanje jer smatramo da je to jedan od ključnih preduvjeta da djeca, danas-sutra izrastu u poštene i moralne građane, onakvi kakvi trebaju biti građani ovog grada. Smatramo da od najranije dobi trebamo osvješćivati potrebu za dodatnim znanjima koja im nedostaju - rekao je Marković te dodao kako ja aktualna gradska vlast u osnovne škole Grada Varaždina već uvela nadstandarde, od besplatnih higijenskih uloška do uvođenja psihologa u svim osnovnim školama Grada Varaždina.

Danijela Vusić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti rekla je kako u školama trenutno traje edukacija učitelja koji će djeci predavati Građanski odgoj i obrazovanje.

- Dosad su autori udžbenika već održali jednu edukaciju, a kroz nekoliko dana slijedi nova. Planirano je ukupno pet edukacija do kraja ove godine - najavila je Vusić.

img-1027_6305e5926b5a5.jpg

Autorica udžbenika za treće, četvrte i pete razreda istaknula je kako se u Varaždinu već dugi niz godina provodi Građanski odog i obrazovanja zahvaljujući učiteljima entuzijastima. 

- Već 10-ak godina radimo na građanskim kompetencijama, a najveći problem, s kojim smo se susretali je bio kako objasniti učenicima i roditeljima što je Građanski odgoj i obrazovanje i kako zainteresirati učenike uključe u tu aktivnost. Zahvaljujem svima koji su omogućili da dođe do ovog udžbenika jer smatram da je to jedna stepenica više u našem gradu, koji je napredan i ispred ostalih gradova u svemu što se tiče učenika i obrazovanja - ustvrdila je Štrocinger.

Berislav Njegovec, autor udžbenika za šeste, sedme i osme razrede rekao je kako im je najvažnije bilo, prilikom pisanja udžbenika, približiti teme Građanskog odgoja i obrazovanja koji je jedna kompleksna tema.

IMG_20220824_091638.jpg

- To je dosta široko područje koje uključuje mnogo toga, od toga kako funkcionira država, lokalna zajednica, društveno-odgovorno poduzetništvo i volontiranje do ekoloških tema, koje se mogu istraživati. Nastojali smo napraviti niz aktivnosti koje djecu upućuju na istraživanje tema koje ih onda povezuju s bitnim gradskim institucijama i na taj način upućuju u samo funkcioniranje Grada Varaždina i lokalne zajednice - rekao je Njegovec.

Udžbenici će za učenike biti besplatni. Grad Varaždin je za troškove izrade, tiskanja i edukacije udžbeniak u svom proračunu osigurao 40.000 kuna.

- Međutim, ono što želim naglasiti je da ovdje nije riječ o novcu. Da je trebalo izdvojiti više, Grad Varaždin bi to učinio jer smatramo da je rezultat onoga što očekujemo puno veći od vrijednosti novca koji u njega ulažemo. Novac nije mjerilo našeg društva i ne bi smio biti, ali činjenica jest da naša djeca moraju znati vrijednost novca, ali moraju znati koja su im prava i obveze kako bi postali punopravni građani našeg društva - poručio je Marković.

img-1039_6305e59295d2e.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci