U varaždinskim osnovnim školama od jeseni Građanski odgoj kao izvannastavna aktivnost Foto: Ilustracija/Grad Varaždin

U varaždinskim osnovnim školama od jeseni Građanski odgoj kao izvannastavna aktivnost

IHR/Varaždinske vijesti | 24.8.2022. u 11:21h | Objavljeno u Aktualno

U novoj školskoj godini učenici osnovnih škola Grada Varaždina imat će mogućnost uključiti se u izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje. Kao što je i najavljeno, gotovi su udžbenici koje će učenici koristiti u nastavi, a čiji su autori varaždinski učitelji Rosana Štrocinger i Berislav Njegovec. Trenutno traje edukacija učitelja koji će učenicima predavati ovaj novi predmet, a program Građanskog odgoja i obrazovanja te udžbenici pod nazivom "Aktivno građanstvo i participacija u zajednici" danas su predstavljeni u Gradskoj vijećnici Varaždina.

- Posebno mi je zadovoljstvo biti danas ovdje jer se ostvaruje jedan od ciljeva koji je ova gradska uprava zacrtala, a to je uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole Grada Varaždina. Dosad su Građanski odgoj i obrazovanje učenici imali u sklopu međupredmetnih tema, a ovo je sada jedna potpuna novost. Kroz neki svoj lokalni model u novoj školskoj godini krenut ćemo s implementacijom ovog programa, a u tu svrhu izrađena su i dva udžbenika, jedan za učenike trećih, četvrtih i petih razreda, čija je autorica Rosana Štrocinger te šesti, sedmi i osmi razred, kojeg je pripremio Berislav Njegovec - rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

Idućeg tjedna, kada će se učenicima osnovnih škola dijeliti obrazovani materijali, djeca će dobiti i letke s pozivom da se uključe u novu izvannastvnu aktivnost.

img-1091_6305e67a767c0.jpg

- Voljeli bismo da se sva djeca postepeno uključe u Građanski odgoj i obrazovanje jer smatramo da je to jedan od ključnih preduvjeta da djeca, danas-sutra izrastu u poštene i moralne građane, onakvi kakvi trebaju biti građani ovog grada. Smatramo da od najranije dobi trebamo osvješćivati potrebu za dodatnim znanjima koja im nedostaju - rekao je Marković te dodao kako ja aktualna gradska vlast u osnovne škole Grada Varaždina već uvela nadstandarde, od besplatnih higijenskih uloška do uvođenja psihologa u svim osnovnim školama Grada Varaždina.

Danijela Vusić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti rekla je kako u školama trenutno traje edukacija učitelja koji će djeci predavati Građanski odgoj i obrazovanje.

- Dosad su autori udžbenika već održali jednu edukaciju, a kroz nekoliko dana slijedi nova. Planirano je ukupno pet edukacija do kraja ove godine - najavila je Vusić.

img-1027_6305e5926b5a5.jpg

Autorica udžbenika za treće, četvrte i pete razreda istaknula je kako se u Varaždinu već dugi niz godina provodi Građanski odog i obrazovanja zahvaljujući učiteljima entuzijastima. 

- Već 10-ak godina radimo na građanskim kompetencijama, a najveći problem, s kojim smo se susretali je bio kako objasniti učenicima i roditeljima što je Građanski odgoj i obrazovanje i kako zainteresirati učenike uključe u tu aktivnost. Zahvaljujem svima koji su omogućili da dođe do ovog udžbenika jer smatram da je to jedna stepenica više u našem gradu, koji je napredan i ispred ostalih gradova u svemu što se tiče učenika i obrazovanja - ustvrdila je Štrocinger.

Berislav Njegovec, autor udžbenika za šeste, sedme i osme razrede rekao je kako im je najvažnije bilo, prilikom pisanja udžbenika, približiti teme Građanskog odgoja i obrazovanja koji je jedna kompleksna tema.

IMG_20220824_091638.jpg

- To je dosta široko područje koje uključuje mnogo toga, od toga kako funkcionira država, lokalna zajednica, društveno-odgovorno poduzetništvo i volontiranje do ekoloških tema, koje se mogu istraživati. Nastojali smo napraviti niz aktivnosti koje djecu upućuju na istraživanje tema koje ih onda povezuju s bitnim gradskim institucijama i na taj način upućuju u samo funkcioniranje Grada Varaždina i lokalne zajednice - rekao je Njegovec.

Udžbenici će za učenike biti besplatni. Grad Varaždin je za troškove izrade, tiskanja i edukacije udžbeniak u svom proračunu osigurao 40.000 kuna.

- Međutim, ono što želim naglasiti je da ovdje nije riječ o novcu. Da je trebalo izdvojiti više, Grad Varaždin bi to učinio jer smatramo da je rezultat onoga što očekujemo puno veći od vrijednosti novca koji u njega ulažemo. Novac nije mjerilo našeg društva i ne bi smio biti, ali činjenica jest da naša djeca moraju znati vrijednost novca, ali moraju znati koja su im prava i obveze kako bi postali punopravni građani našeg društva - poručio je Marković.

img-1039_6305e59295d2e.jpg