U Trakošćanu se održava 19. Zdravstveno-savjetodavni simpozij za najteže hrvatske ratne vojne invalide Foto: Varaždinska županija

U Trakošćanu se održava 19. Zdravstveno-savjetodavni simpozij za najteže hrvatske ratne vojne invalide

Varaždinske vijesti | 26.8.2022. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, 25. i 26. kolovoza u Trakošćanu se održava 19. Zdravstveno-savjetodavni simpozij.

Cilj simpozija, na kojem sudjeluju članovi udruge kao i njihove obitelji, je poboljšanje kvalitete života braniteljsko-stradalničke populacije te pronalaženje rješenja u suradnji sa stručnjacima kao i nadležnim institucijama. Stoga su i teme simpozija bile usmjerene upravo na zdravstvene probleme i društvena događanja koja izravno utječu na kvalitetu života braniteljsko-stradalničke populacije, a izlagali su ih eminentni stručnjaci.

zdravstveno_savjetodavni_simpozij_trakoscan_26082022_5.jpg

U ime Varaždinske županije okupljene na simpoziju pozdravila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, a obratili su im se i državni tajnik pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović i načelnik općine Bednja Damir Poljak, te domaćin Simpozija predsjednik Udruge Đuro Glogoški.

zdravstveno_savjetodavni_simpozij_trakoscan_26082022_3.jpg

Kao što je istaknula pročelnica Božić, na području Varaždinske županije trenutno status hrvatskog ratnog vojnog invalida I. skupne (100%) ostvaruje ukupno 14 osoba (13 osoba stradalih u Domovinskom ratu i 1 pirotehničar nastradao nakon prestanka ratnih zbivanja). Ukupno je 1217 hrvatskih ratnih vojnih invalida, 21 manje nego 2021. godine kada ih je bilo 1238.

zdravstveno_savjetodavni_simpozij_trakoscan_26082022_2.jpg

- Ove brojke pokazuju nam koliko je potrebno govoriti o zdravlju hrvatskih branitelja, zdravlju koje često uzimamo zdravo za gotovo, bilo da je riječ o fizičkom ili psihičkom, kao i mogućnostima ostvarivanja braniteljskih prava. Stoga pohvaljujem organizatore, članove Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine što već 19. puta organiziraju Zdravstveno-savjetodavni simpozij na kojem upoznaju najteže hrvatske ratne vojne invalide, ali i članove njihove obitelji o novim mogućnostima liječenja, prevencije, održavanja kvalitete života, ali i pravnim mogućnostima. Varaždinska županija će u partnerstvu i dijalogu s braniteljskim udrugama čuvati dignitet na Domovinski rat te zajednički doprinijeti izgradnji boljeg i pravednijeg društva, međusobne tolerancije i uvažavanja na ponos svih nas, a ja ću Vam kao pripadnik generacije iza još jednom zahvaliti što ste svoju žrtvu utkali u moju budućnost – izjavila je pročelnica Božić.

Simpoziju su još prisustvovali ravnatelj Uprave za ljudske potencijale pri Ministarstvu obrane Ivan Jušić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapine Mladen Gregurović i predstavnici Udruga veterana 7. gardijske brigade „PUMA“.

zdravstveno_savjetodavni_simpozij_trakoscan_26082022_4.jpg

zdravstveno_savjetodavni_simpozij_trakoscan_26082022_1.jpg

zdravstveno_savjetodavni_simpozij_trakoscan_26082022_6.jpg