U Trakošćanu predstavljen projekt "Zapovjedni sustav za upravljanje u kriznim situacijama" Foto: Varaždinska županija

U Trakošćanu predstavljen projekt "Zapovjedni sustav za upravljanje u kriznim situacijama"

Varaždinske vijesti | 18.12.2018. u 20:35h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Trakošćanu je danas, 18. prosinca, predstavljen projekt NICS - Zapovjedni sustav za upravljanje u kriznim situacijama, koji se provodi pod okriljem NATO saveza, točnije njihovog programa „Znanost za mir i sigurnost“. Ujedno se održava i obuka za operativne snage civilne zaštite Varaždinske županije te simulacijska vježba „Trakošćan 2018“.

U projektu, koji je vrijedan pet milijuna eura, NATO savez je nositelj, dok su partneri Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora. Posebno je vrijedno što su u projekt uključeni Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory (MIT) i Domovinska sigurnost SAD-a.

Vodeći partner iz Hrvatske je Državna upravu za zaštitu i spašavanje, a uz njih partneri su Varaždinska županija, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, Istarska županija, HGSS i Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije.

- Varaždinska županija je jedna od dvije županije čije su operativne snage u ovom projektu definirane kao najspremnije za krizne situacije. Proteklih nekoliko godina smo imali cijeli spektar prirodnih nepogoda sa štetama koje su iznosile više od milijardu kuna. Rezultati aktivnosti naših službi bili su dobri, no projekt i sustav NICS će zasigurno doprinijeti da budu još bolji. Zahvaljujući projektu koji je vrijedan pet milijuna eura, 45 pripadnika naših operativnih službi proći će edukaciju i obuku, no važno je i to što ćemo dobiti najmoderniju informatičku opremu. Svime time će se dodatno podići kvaliteta sustava – istaknuo je župan Radimir Čačić.

U Hrvatskoj je posljednjih godina bilo nekoliko kriznih situacija, od velike poplave u Posavini, preko teške požarne sezone prošle godine, pa do redovnih poplava na karlovačkom području, naveo je Davor Spevec, načelnik Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

- Sustav NICS, koji danas obrađujemo na radionici, pripadnicima operativnih snaga Varaždinske županije trebao bi omogućiti lakšu razmjenu informacija budući da se putem njega mogu razmjenjivati fotografije, video i drugi sadržaj. Svi znamo da slika govori više od tisuću riječi. Kad zapovjedništvo u stožeru dobije fotografiju ili video, u realnom vremenu mogu procijeniti opseg izvanrednog događaja, koliko je dodatnih snaga potrebno, odnosno treba li evakuirati ljude. Trenutno se komunicira uglavnom putem telefona i radio vezama, a s NICS sustavom će sigurno ići brže i lakše – rekao je Davor Spevec.

Na obuci sudjeluje 50-ak pripadnika područnih ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatske gorske službe spašavanja, PU varaždinske, Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, društava Crvenog križa Varaždinske županije te Grada Varaždina, kao i djelatnici HEP-a, Hrvatskih voda i Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

NATO-ov program „Znanost za mir i sigurnost“ je namijenjen zemljama zapadnog Balkana koje su proteklih godina bile pogođene poplavama, potresima, požarima te klizanjem tla. Klimatske promjene imaju prekogranični utjecaj i prouzročile su veliku štetu na materijalnim, kulturnim dobrima i okolišu te znatno utjecale na bruto društveni proizvod država zapadnog Balkana.

Cilj projekta NICS je prvenstveno razraditi i implementirati sustav koji će omogućiti međusobnu koordinaciju operativnih snaga Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, doprinijeti lakšem donošenju odluka odgovornih osoba, te znatno poboljšati upravljanje u izvanrednim situacijama diljem regije.

nato_nics_trakoscan__1.JPG

nato_nics_trakoscan__2.JPG

nato_nics_trakoscan__3.JPG

nato_nics_trakoscan__4.JPG

nato_nics_trakoscan__5.JPG