PROPUŠTENA PRILIKA U svim županijama se grade domovi za starije, samo u našoj ne! Foto: Krešimir Đurić

PROPUŠTENA PRILIKA U svim županijama se grade domovi za starije, samo u našoj ne!

IHR/Varaždinske vijesti | 4.10.2023. u 10:52h | Objavljeno u Aktualno

Uskoro kreće veliki investicijski ciklus gradnje novih domova za starije diljem Hrvatske. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU-a te ulaganjima gradova, općina i županija, u narednih nekoliko godina bit će izgrađeno 18 novih centara, čime će se povećati smještajni kapaciteti za gotovo 1800 kreveta. No zašto od svih županija samo dvije županije, među kojima je i Varaždinska županija, nisu prepoznale tu mogućnost i javile se na natječaj zanimalo je vijećnicu HSU-a Jadranku Bahlen na današnjem aktualnom satu Županijske skupštine.

- Počinje veliki investicijski ciklus gradnje novih domova za starije diljem Hrvatske, međutim ne i u Varaždinskoj županiji. Povodom Međunarodnog dana starijih osoba puno je bilo dušobrižnika koji su umirovljenicima poručivali što će sve za njih učiniti, pa postavljam pitanje, župane, zašto se nijedna općina ni grad iz Varaždinske županije nisu javili na natječaj? Zašto dušobrižnici nisu tako pomogli našim umirovljenicima? - zanimalo je vijećnicu HSU-a. 

viber_slika_2023-10-04_09-28-14-032.jpg

Zašto su općine i gradovi iz Varaždinske županije propustile priliku i nisu prijavile projekte za izgradnju i opremanje Dnevnog boravka i stacionara za starije i nemoćne osobe, koje i do 100 posto financira EU, dok istovremeno više od 2000 osoba čeka na svoje mjesto u Domu za starije i nemoćne osobe u Zavojnoj ulici, zanimalo je i vijećnicu Reformista Nataliju Martinčević.

- Prije dva dana mediji su bili puni župana i čelnika jedinica lokalne samouprave iz cijele Hrvatske koji su potpisivali ugovore za izgradnju i opremanje tih centara koji bi trebali biti gotovi do sredine 2026. godine, no župana Varaždinske županije među njima bilo nije. Sve županije u Hrvatskoj osim Varaždinske i Vukovarsko-srijemske su prijavile projekte i dobile sredstva. Hrvatska će tako dobiti 18 novih centara za starije ukupne vrijednosti 159 milijuna eura koji će direktno nuditi 1850 smještajnih kapaciteta, a indirektno skrbiti za 4500 korisnika. Upravo je izvaninstitucionalna skrb o starijima nešto što je trend u Europi i svijetu, a s obzirom na ozbiljan manjak smještajnih kapaciteta u našoj Županiji, to je zasigurno nešto o čemu se trebala voditi briga - ustvrdila je vijećnica Martinčević.

viber_slika_2023-10-04_09-28-14-534.jpg

Dodala je kako je već ranije upozoravala na taj natječaj, na koji su se trebale javiti općine i gradovi s projektima, a u kojem bi Varaždinska županija bila partner.

- I to su prepoznali svi, osim nas. Ako želite lobirati, lobirajte za bale. kod europskih projekata nema lobiranja, treba prijaviti i dobiti sredstva. Zašto smo to propustili učiniti, zašto niste iskoordinirali s načelnicima i gradonačelnicima, među kojima ih je puno i iz HDZ - pitala je Martinčević.

HNS-ov vijećnik Marijan Škvarić, ujedno i gradonačelnik Grada Lepoglave, ustvrdio je kako je on osobno, ali i neki njegovi kolege, vezano uz to bili kod župana.

- Međutim, kada smo analizirali uvjete ispalo je da se malo tko mogao javiti. Država garantira dio sredstava, ali i vi morate imate osigurana financijska sredstva. Tko može to koristiti? Gradovi koji imaju moć da to izgrade. Mi smo odustali - rekao je Škvarić.

Župan Anđelko Stričak odgovorio je kako su o tome raspravljali i na Županijskim skupštinama.

viber_slika_2023-10-04_09-28-19-512.jpg

- Dostavljeni su vam pravilnici, upute tko se sve može prijaviti. Naglašavali ste da se jedino mogu prijaviti općine i gradovi i zato vas pitam: koja se to općina ili grad željela javiti, a da Županija nije dala tome podršku? Kome je to uskraćeno? Onima iz Reformista? Nikome, svi koji su došli do mene dobili su suport, jasno im je bilo rečeno da ćemo svima biti partner - rekao je župan i dodao kako nije bilo interesa.

 

- Zato ćemo sada poslati Vaša pitanja načelnicima i gradonačelnicima, zašto nije bilo interesa, da ne bi bilo da samo prozivam samo Reformiste i SDP - ustvrdio je župan i dodao kako postoji 45 privatnih domova na području Varaždinske županije, jedan Caritasov dom te jedan kojem je osnivač Varaždinska županija, a ukupni smještajni kapaciteti su 2200 kreveta.