Palača Herzer Foto: VV arhiva / ilustracija

U srijedu skup "Decentralizacija u Hrvatskoj: stanje i perspektiva"

Varaždinske vijesti | 12.3.2018. u 14:38h | Objavljeno u Aktualno

"Decentralizacija u Hrvatskoj: stanje i perspektiva" naziv je skupa koji će se, u organizaciji Centra za demokraciju i pravo "Miko Tripalo", Zaklade "Friedrich Ebert" i Udruge gradova održati u Varaždinu u srijedu 14. ožujka, od 11 do 14 sati, u palači Herzer.

U prvom dijelu skupa, glavni istraživač Vedran Đulabić (Pravni fakultet i Centar Miko Tripalo) će predstaviti rezultate anketnog istraživanja o decentralizaciji koje je među općinama i gradovima u razdoblju od listopada 2017. do siječnja 2018. proveo Centar Miko Tripalo uz potporu Zaklade "Friedrich Ebert" i Udruga gradova. Cilj istraživanja, koje je Hrvatskoj na ovaj način provedeno prvi put, bio je prikupljanje informacija o dosadašnjem procesu decentralizacije i mogućim smjerovima u kojima bi se taj proces trebao kretati u budućnosti.

O decentralizaciji će iz perspektive jedinica lokalne samouprave govoriti Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega i Ksenija Krivec Jurak, načelnica općine Zagorska sela. Nakon njihovih osvrta, uslijedit će rasprava gradonačelnika, općinskih načelnika i predstavnika znanstvene zajednice iz središnje i sjeverozapadne Hrvatske koju će moderirati Nives Kopajtich-Škrlec iz Udruge gradova, a čiji je cilj razmatranje konkretnih pitanja decentralizacije u Hrvatskoj i formuliranje smjernica za daljnju politiku decentralizacije.

- Ovaj skup dio je istraživačkog projekta o stanju i perspektivi decentralizacije u Hrvatskoj te se njime želi doprinijeti razmjeni iskustava i suradnji relevantnih aktera do sad provedene decentralizacije. Kroz ovu javnu raspravu se želi vidjeti kojim mehanizmima bi se proces decentralizacije mogao dalje razvijati, te na koji se način može otvoriti dodatni prostor za razgovor o lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj - poručuju organizatori.