Rekordan broj transplantacija organa - slijedi i transplantacija pluća

vv | 22.1.2020. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

Presađivanje i darivanje organa te cjeloživotna zdravstvena skrb s naglaskom na izazove starenja i onkologije dva su ključna prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u području zdravstva, naglašeno je na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) na kojem su sudjelovali hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić te zastupnica u Europskom parlamentu i članica odbora ENVI Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Podaci govore da je u prvom tjednu 2020. godine u tri hrvatska centra napravljen rekordan broj transplantacija kojima je nove organe, a time i novi život, dobilo 19 bolesnika, a Republika Hrvatska, uz Španjolsku, uživa status vodeće zemlje u svijetu prema broju darovanih i presađenih organa.

- Hrvatska ima jasno definiran, transparentan te učinkovit Nacionalni transplantacijski program kojim se, među rijetkima u svijetu, uspješno odgovorilo na najveći izazov u području transplantacijske medicine – globalno prisutni nedostatak organa. Zahvaljujući uspješnom modelu darivanja i presađivanja organa baziranom na najvišim etičkim standardima, pacijenti u mojoj zemlji imaju osiguranu dostupnost metode liječenja presađivanjem organa, u rekordno kratkom vremenu, a Hrvatska bilježi jednu od najviših stopa darovanih organa u svijetu – 30 i više“, rekla je zastupnica Glavak.

Uz to, u sljedećim će mjesecima biti pokrenut i program transplantacije pluća, stoga je zastupnica ustvrdila da je jasno zašto je hrvatsko predsjedništvo odlučilo uzeti temu donacije i transplantacije organa kao jedan od prioriteta u području zdravstva.

Europska komisija evaluirala je zakonodavstvo EU-a o krvi, tkivima i stanicama u listopadu prošle godine, usredotočujući se na postizanje izvornih ciljeva i svrhovitost zakonodavstva, a kako bi se nacionalnim nadležnim tijelima pomoglo pratiti tkiva i stanice od davatelja do primatelja i obrnuto, uveden je Jedinstveni europski sustav označivanja tkiva i stanica (SEC).

Sunčana_Glavak.jpg

Zastupnica Glavak postavila je pitanje ministru Kujundžiću planira li se uzeti u obzir ta nedavno objavljena procjena o zakonodavstvu o krvi, tkivima i stanicama.

Ministar Kujundžić najavio je da će se u okviru teme presađivanja organa razgovarati o tkivima i stanicama. Rekavši da suvremena medicina obuhvaća i to široko područje u kojem se već sada bilježe velike promjene i ishodi, osobito kod djece s presađenom koštanom moždinom, ministar je zaključno naglasio da će trebati učiniti sve kako ne bi došlo do zloupotrebe, s obzirom na često sužene resurse stanica ili tkiva pogodnih za transplantaciju ili implantaciju.

Zajednička je ocjena kako treba težiti uspostavi Nacionalnog centra za rak u Republici Hrvatskoj. Borba protiv raka u fokusu je i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je u svom govoru na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu naglasila: ,,Europa će biti predvodnik u borbi protiv raka''. Europska pučka stranka (EPP) prije nekoliko dana započela je kampanju #EUCanBeatCancer ususret svjetskom danu borbe protiv raka koji se održava 4. veljače.