Od svih zdravstvenih ustanova samo Zavod za javno zdravstvo i Ljekarne u 2021. poslovale pozitivno Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Od svih zdravstvenih ustanova samo Zavod za javno zdravstvo i Ljekarne u 2021. poslovale pozitivno

IHR/Varaždinske vijesti | 11.5.2022. u 10:43h | Objavljeno u Aktualno

Sve zdravstvene ustanove kojima je osnivač Varaždinska županija, osim Zavoda za javno zdravstvo i Ljekarni Varaždinske županije, prošlu godinu zaključili su s minusom.

- Tijekom 2021. godine manjak prihoda nad rashodima evidentiran je u Općoj i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, dok su višak prihoda nad rashodima ostvarili Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu i Ljekarna. No prijenosom rezultata financijskog poslovanja iz ranijih razdoblja, krajnji pozitivni rezultat na kraju 2021. godine zabilježili su Zavod za javno zdravstvo i Ljekarna, dok su ostale ustanove s 31. prosincem prošle godine ostvarile negativan financijski rezultat - rekao je Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine na današnjoj konferenciji za novinare uoči sjednice Županijske skupštine koja će se održati u srijedu, 18. svibnja, a kojoj će jedna od tema biti upravo poslovanje zdravstvenih ustanova u prošloj godini.

110522_najava_skupstine_1.jpg

Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine i pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko

Prema Izvješću o radu i financijskom poslovanju za 2021. godinu zdravstvenih ustanova najveći manjak, u iznosu od čak 44.954.048 kuna ostvarila je OB Varaždin, dok je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice ostvarila manjak u iznosu od 12.060.346 kuna. Ostale zdravstvene ustanove kraj prošle godine zaključile su u plusu, tako da je Dom zdravlja prošlu godinu zaključio s 3.771.155 kuna viška prihoda, Ljekarne Varaždinske županije ostvarile su višak prihoda u iznosu od 2.182.239 kuna, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije 276.479 kuna, dok je u prošloj godini najbolje poslovao Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, koji je prošlu godinu zaključio s 22.004.985 kuna u plusu.

Uzimajući u obzir rezultate poslovanja iz ranijih razdoblja, cijela grupacija zdravstvenih ustanova je na kraju 2021. godine ostvarila negativan rezultat, odnosno korigiran manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 456.143.122 kune. Predsjednik Županijske skupštine Križanić dodao je kako je veliki utjecaj na poslovanje zdravstvenih ustanova imala pandemija koronavirusa.

- Zbog toga je došlo do pada pružanja usluga u bolnicama, što je rezultiralo neizvršenim uslugama prema HZZO-u, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice u 2021. godini smanjila se gospodarska aktivnost, dok je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije povećao aktivnosti, temeljem čega je ostvario značajan prihod - rekao je Križanić.

Križanić je istaknuo i kako najveći udio prihoda zdravstvene ustanove ostvaruju od HZZO-a.

- Radi se o oko 60 posto prihoda, dok su najznačajniji rashodi oni za zaposlene, koji zauzimaju oko 50 posto ukupnih rashoda - rekao je Križanić koji je dodao kako ukupne obveze, kao i ukupna potraživanja svih zdravstvenih ustanova u prošloj goidni povećana su za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vijećnici Županijske skupštine raspravljat će i o poslovanju Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu, kao i o poslovanju Doma za žrtve obiteljskog nasilja – Utočište Sveti Nikola te Izvješću o radu Crvenog križa za prošlu godinu.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci