U ponoć na snazi nove mjere: premijer Plenković istaknuo "možda će trajati i dulje"

Varaždinske vijesti | 27.11.2020. u 20:15h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je popis svih strožih mjera koje stupaju na snagu u ponoć, a tim se povodom javnosti obratio maloprije i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

- Pandemija koronavirusa promijenila je naš način života. Hrvatska se prilagodila kako bi zaštitila zdravlje i živote građana. Borbu protiv koronavirusa temeljimo na povjerenju između građana i države. Trudili smo izbjeći potpuno zatvaranje i policijski sat. Ovaj tjedan bilježimo porast zaraženih od 15 posto. Novim mjerama cilj je zaštititi zdravlje, spasiti živote i smanjiti opterećenje zdravstva. Moramo ponovno osvijestiti opasnost od ovog virusa. Jedan od 58 zaraženih i jedna od devet premine. Nove mjere bit će na snazi do 21. prosinca, a možda i duže, ako do tada ne uspijemo preokrenuti sadašnji trend - rekao je Plenković tijekom obraćanja javnosti.

Naveo je i da im je žao što će mjere pogoditi brojne radnike i poduzetnike.

- Razumijem nezadovoljstvo svih onih koji će obustaviti poslovanje. Podsjećam da smo donijeli i niz mjera za očuvanje radnih mjesta i ovaj će put Vlada donijeti novi paket mjera za potporu gospodarstva, time ćemo omogućiti da se prebrodi ovo zahtjevno razdovlje i ne ugrozi egzistencija brojnih obitelji. Nastavit ćemo s mjerom potpore očuvanja radnih mjesta u iznosu od 4.000 kuna po radniku. Tijekom obustave rada uz oslobođenje plaćanja doprinosa. Osigurat ćemo dodatna sredstva za covid kredite putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo čime ćemo poduzetnicima osigurati likvidnost - rekao je međuostalim Plenković.

Popis svih strožih mjera koje stupaju na snagu u ponoć prenosimo u nastavku:

Odluka - javni prijevoz by Varazdinske vijesti on Scribd

Odluka - Ograničavanja Okupljanja i Druge Mjere by Varazdinske vijesti on Scribd