U Planu za industrijsku tranziciju sjeverne Hrvatske gaming industrija i zdravstveni turizam Foto: Ilustracija/Pexels

U Planu za industrijsku tranziciju sjeverne Hrvatske gaming industrija i zdravstveni turizam

VV | 20.2.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

U studenome 2021. godine usvojen je Plan za industrijsku tranziciju sjeverne Hrvatske, zajednička inicijativa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i pet županija kojom će se pružiti podrška jačanju konkurentnosti Sjeverne Hrvatske kroz izradu strateškog i provedbenog okvira za korištenje fondova Europske unije u razdoblju 2021. – 2027. u okviru Integriranog teritorijalnog programa.

Plan je usvojen nakon što je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na čelu s ministricom Natašom Tramišak osnovalo Koordinacijsko vijeće za sjevernu Hrvatsku, čiji je član župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zajedno sa županima Međimurske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

- Plan za industrijsku tranziciju sjeverne Hrvatske će biti osnova za službene programske dokumente na temelju kojih će se iz fondova Europske unije u razdoblju 2021. – 2027. dobivati potpore za financiranje transformacije i obnove gospodarstva. Za industrijsku tranziciju sjeverne Hrvatske utvrđeno je pet prioritetnih sektora: uslužni sektor visoke dodane vrijednosti, kao što je gaming industrija i zdravstveni turizam, zdravstvena industrija, sektor zelenog rasta, pametna industrija i automobilska industrija. U okviru Integriranog teritorijalnog programa za industrijsku tranziciju alocirano je ukupno 400.000.000 eura, od čega 100.000.000 eura za sjevernu Hrvatsku - navodi se u Izvješću o radu župana za drugo polugodište prošle godine, koje će se sutra naći pred županijskim vijećnicima na sjednici Županijske skupštine, koja se održava u Areni Varaždin.