ilustracija

U petak cijepljenje starijih osoba u dvorani varaždinske Gospodarske škole

| 6.4.2021. u 15:06h | Objavljeno u Aktualno

Ovog će se petka cijepljenje protiv koronavirusa u Varaždinskoj županiji prvi put organizirati na punktu za cijepljenje. Najavio je to danas načelnik županijskog stožera civilne zaštite Robert Vugrin, nakon videokonferencije s predsjednikom Vlade i članovima nacionalnog stožera civilne zaštite o aktualnoj situaciji vezanoj uz dolazak cjepiva i organizaciju cijepljenja u predstojećim tjednima.

- Dobili smo informacije koje količine cjepiva možemo očekivati u ovom mjesecu i cijelom ovom kvartalu. Prema tome, Varaždinska županija bi u travnju trebala dobiti više od 18.000 doza cjepiva. Ako usporedimo da smo u prva tri mjeseca dobili ukupno 21.000 doza, onda je jasno da se planirana količina cjepiva utrostručila i da tome treba prilagoditi i organizaciju cijepljenja. S krajem prošlog tjedna, što uključuje i početak travnja, dobili smo ukupno 23.846 doza cjepiva, 18.452 osobe su dobile najmanje jednu dozu, što je 11,1 posto naših građana, 4.309 osoba dobila je dvije doze cjepica, dakle 2,6 posto. Liječnici obiteljske medicine su dosad dobili i primijenili, unutar proteklih sedam tjedana, 13.000 doza cjepiva pa se lako može izračunati da je to u prosjeku na svakog liječnika svega 20 doza. Već smo ranije govorili da ćemo, kada ćemo dobiti oko 4.000 doza tjedno, reorganizirati cijepljenje na način da otvorimo dodatan punkt koji bi apsorbirao taj "višak". S obzirom da je najavljen dolazak oko 5.000 cjepiva, mi ćemo već ovaj tjedan organizirati jedan poseban punkt za cijepljenje, i to u petak, 9. travnja, u školsko-sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu - rekao je Vugrin.

I dalje je riječ o drugoj fazi procjepljivanja, dakle o osobama starije životne dobi i osobama s kroničnim bolestima.

- Bit će pozvano ukupno 1.100 naših građana, prema prioritetnim listama liječnika obiteljske medicine i prema jasno utvrđenom složenom rasporedu i terminima cijepljenja. Dakle, doze će raspoređivati i prema liječnicima obiteljske medicine, a ovih 1.100 doza su one količine koje liječnici obiteljske medicine nisu u mogućnosti primijeniti tijekom redovnog rada - pojasnio je i zamolio građane da se drže svog termina za cijepljenje, koji će dobiti od svojih liječnika, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

- U petak će na raspolaganju biti isključivo cjepivo AstraZenece, a plan je i u narednim tjednima nastaviti s takvim kombiniranim pristupom, dakle kontingent od 40-50 doza će ići u ordinacije, a taj "višak" će ići prema tom punktu. Ako će se količine cjepiva i dalje povećavati, možemo organizirati i dodatne punktove, u ostalim gradovima naše županije. Ovog će petka građane cijepiti samo timovi Zavoda za javno zdravstvo, a kako će rasti potreba, uključit će se i dodatni timovi liječnika obiteljske medicine i timovi liječnika iz Opće bolnice Varaždin - napomenuo je Vugrin.

- Cilj je do kraja lipnja imati procijepljeno 55 posto građana Hrvatske, a proporcionalno tome i 55 posto građana naše županije. Dodao bih samo da mi trenutno imamo gotovo 17.000 potvrđeno zaraženih, i barem jedan do dva puta toliko je još sigurno onih koji nisu evidentirani, a jesu preboljeli ovu bolest. Imamo i 18.000 osoba koje su dobile prvu dozu cjepiva pa možemo govoriti o tome da je jedna trećina građana Varaždinske županije na ovaj ili onaj način sigurna od težih oblika bolesti ili same zaraze. Sredinom listopada i početkom studenoga bilo je svega 2.000 kumulativno zaraženih osoba i nula cijepljenih. Sada nemamo ni taj eksponencijalni rast, već linearni, i vjerujem da onakav val kakav smo imali krajem godine više nećemo imati - zaključio je načelnik županijskog stožera.

Vugrin se osvrnuo i na posljednje podatke o epidemiološkoj situaciji.

>> U Varaždinskoj županiji 25 novih slučajeva zaraze, preminule četiri osobe

Naime, u Varaždinskoj županiji je tijekom posljednja 24 sata evidentirano 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 279, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 539.

- Razloga ovakvom "padu" brojeva je taj što tijekom vikenda gotovo da nije bilo uzimanja brisove, osim iz bolničkog sustava. Na uskrsni ponedjeljak naglasak je bio na komercijalnom testiranju pa je naš Zavod za javno zdravstvo imao izuzetno izazovan dan, s obzirom na to da je, unatoč tome što je bilo svega 380 najavljenih za uzimanje briseva, došlo preko 1.000 osoba. Dakle, dvije trećine osoba jučer je došlo nenajavljeno. Zabilježen je i popriličan dio osoba koje ne žive u Varaždinskoj županiji, pa su evidentirani građani iz svih sjevernih županija, čak i priobalnih županija, a dosta je bilo i stranih državljana. Čak četvrtina građana nisu bili građani Varaždinske županije. No, svi su brisevi uzeti i obrađeni unutar 24 sata. Dakle, od tih 1.071 uzetog brisa, bilo je 753 PCR testa i dodatnih 318 brzih antigenskih testova. Tome je sigurno pridonijela i činjenica da varaždinski Zavod za javno zdravstvo ima najnižu cijenu PCR testova, koja iznosi 400 kuna, i da sve rezultate daje unutar 24 sata, uz uključeni besplatni prijevod na strani jezik, što je kod većine jučer i bio razlog dolaska. Od tih 753 PCR testa, udio je bio 3 posto. Na nacionalnoj razini je trenutno 7-dnevni prosjek svih pozitivnih u testovima na 21-22 posto, a mi smo na 16 posto. Ako gledamo 7-dnevnu incidenciju, u usporedbi s ostalim županijama smo na 10. mjestu i situacija nam je nešto bolja od prosjeka Hrvatske - rekao je Vugrin.

- Nažalost, i brojka hospitaliziranih nam kontinuirano raste, ali na svu sreću, ne takvom brzinom kao što je to bilo u studenom prošle godine. Tada smo od sredine listopada do sredine studenoga s 10 hospitaliziranih došli na 180. Sada smo s 40 došli na 88, i to nam daje malo više prostora za organizaciju, ali i ove su brojke definitivno velike - ukazao je načelnik županijskog stožera civilne zaštite.

vugrin_06042021_web.jpg