U pandemiji su vam istekli dokumenti? Policija ima važnu obavijest Foto: MUP/ilustracija

U pandemiji su vam istekli dokumenti? Policija ima važnu obavijest

vv | 14.2.2023. u 20:50h | Objavljeno u Aktualno

Nakon proglašenja kraja epidemije, policija očekuje da će se veći broj građana odlučiti na podnošenje zahtjeva za izdavanje novih dokumenata. - Izbjegnite gužve na šalterima! - poručuju.

Odluka o proglašenju epidemije nije donesena, no očekuje se da će se u dogledno vrijeme, s obzirom na rasprave na razini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), proglasiti. Upravo zbog toga MUP RH građanima sugerira zamjenu isteklih osobnih dokumenata ili podnošenje zahtjeva za izdavanje novih.

Nakon proglašenja epidemije u RH 11. ožujka 2020., a s ciljem smanjenja fizičkih kontakata i zaštite građana i službenih osoba koje provode upravne postupke u policijskim upravama i postajama, Hrvatski sabor donio je 7. travnja iste godine po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona („Narodne novine“ 42/20) kako građani za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane SARS-CoV-2 virusa, ne bi morali podnositi zahtjev za izdavanje novih isprava:

1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici

2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana ,

3. Zakona o Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama i

4. Zakona o izmjenama i dopunamaZakona o nabavljanju i držanju oružja građana .
 
Izmjenama navedenog Zakona osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi kojima je valjanost istekla za vrijeme epidemije i dalje se smatraju važećima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno produžena im je valjanost za najviše 30 dana od dan kada je proglašen kraj epidemije .
 
Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi kraj epidemije, građani će isprave kojima je istekao valjanost morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku podnijeti zahtjev za izdavanje novih dokumenata.  

Istekli dokumenti

Budući da je osobna iskaznica eOI obvezne isprave za hrvatske državljane s urednim prebivalištem u Republici Hrvatskoj starije od 18 godina i one koji su navršili 16 godina života iu braku, građani će biti dužni zamijeniti istekle osobne iskaznice novima u roku od 30 dana od dana proglašenja. kraj epidemije.
 
U posljednje gotovo tri godine broj osobnih dokumenata kojima je istekao rok važenja, ali se još uvijek smatraju važećim, iznosi:

  1. 221.387 osobnih iskaznica
  2. 411.905 putovnica
  3. 78.524 vozačke dozvole

Ističu da putovnica i vozačka dozvola nisu obvezni dokumenti te ih građani nakon isteka roka važenja ne moraju pribavljati ako ne namjeravaju putovati u zemlje koje zahtijevaju putovnicu ili ako ne namjeravaju voziti vozilo.

Usluga eRedomat - Kako bismo izbjegli gužve

Nakon proglašenja kraja epidemije, kada policija očekuje da će se brojni građani odlučiti na podnošenje novih dokumenata, savjetuju da dokumente koji su istekli zamijene novima već sada. Za podnošenje zahtjeva za zamjenu istekle osobne iskaznice koristite dostupnu uslugu rezervacije reda čekanja putem mobilne aplikacije eRedomat  -  zakazivanje termina za pojedine poslovne procese.

Putem mobilne aplikacije moguće je rezervirati termine za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole, za preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola te za reguliranje prebivališta.

Policija skreće pozornost da zahtjeve za izdavanje eOI osobne iskaznice građani podnose isključivo nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja ima upravne poslove mjesno nadležnoj prema mjestu prebivališta, dok putem sustava MUP-a e-Usluga RH i putem sustava e-Građani mogu se koristiti i ostale usluge MUP-a .
 
Osoba koja osim prijavljenog prebivališta na području Republike Hrvatske ima i prijavljeno prebivalište, može podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice policijskoj upravi.
 
Osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj (a kao hrvatski državljanin ishodila je osobnu iskaznicu s prebivalištem izvan Republike Hrvatske) podnosi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove.

Savjet građanima

Policija skreće pozornost na ekonomičnost koju omogućuje aktivacija elektroničke osobne iskaznice eOI, nakon čega je moguće podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice i vozačke dozvole elektroničkim putem, odnosno bez dolaska u policijske postaje ili uprave. Aktivacijom elektroničke osobne iskaznice mogu se koristiti i druge elektroničke usluge dostupne u sustavu eGrađani.

Nakon preuzimanja novih osobnih iskaznica, građani uz pomoć stručnjaka iz područja policijskih postaja i uprava mogu aktivirati elektroničke osobne iskaznice na posebnim konzolama koje su postavljene u velikom broju policijskih uprava.