U OBV obilježen Međunarodni dan sestrinstva, jedne od najhumanijih profesija Foto: OB Varaždin

U OBV obilježen Međunarodni dan sestrinstva, jedne od najhumanijih profesija

Varaždinske vijesti | 9.5.2019. u 10:18h | Objavljeno u Aktualno

Međunarodni Dan sestrinstva, jedne od najhumanijih profesija i ove se godine obilježava u Općoj bolnici Varaždin i to 12. svibnja, a istovremeno se obilježava i 11. svibnja – Dan Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Tako je tjedan obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva počeo u ponedjeljak, 6. svibnja, u Hotelu „Turist“, gdje je organizirano predavanje na temu „Komunikacijske vještine – kompetencije ,empatija i podržavanje, kako izbjeći i rješavati sukobe“.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., rekao je da ga veseli veliki broj okupljenih sestara.

– U ovakvim prilikama obično se govori o prošlosti, o nastanku sestrinstva. Kažu da je čovjek bez prošlosti čovjek bez budućnosti. Danas moramo pričati o budućnosti sestrinstva. To je nezaobilazni dio u pružanju zdravstvene zaštite. Opća bolnica Varaždin, kao najveća ustanova na sjeverozapadu Hrvatske, ima 785 medicinskih sestara i tehničara, od kojih 160 prvostupnica. Intenzivno radimo na priznavanju prvostupništva, podizanju kvalitete rada i uvjeta rada, kontinuiranom zapošljavanju medicinskih sestara. Pričamo o manjku prvenstveno liječnika, ali kad govorimo o zdravstvenom sustavu moramo govoriti o manjku kompletnog medicinskog kadra. Postoji kontinuirani manjka medicinskih sestra. Zabrinuo me podataka od više tisuća medicinskih sestara i tehničara koji nedostaju u sustavu. Kod nas još uvijek uspijevamo zaposliti dovoljan broj medicinskih sestara i tehničara. Nadam se da i oni prepoznaju Opću bolnicu Varaždin kao ustanovu u kojoj se isplati raditi i učiti – rekao je ravnatelj Kudelić.

Zamjenik župana Robert Vugrin naglasio je da Međunarodni dan nije jedini dan kad se prisjećamo medicinskih sestara i tehničara.

– To je dan kad im možemo odati posebno priznanje. Oni su najbrojnija grupacija u zdravstvenom sustavu. Županiji je zadatak, pošto je odgovorna za zdravstvo, da pazi i njeguje i ljude koji rade u zdravstvenom sustavu pa tako i medicinske sestre i tehničare. Pored svih investicija u opremu i zgrade, sigurno je bitno gledati kako na najbolji mogući način možemo poboljšati uvjete rada zdravstvenog osoblja. Svatko tko je ikad morao biti u bolnici ili zdravstvenoj ustanovi zna koliko je važan njihov doprinos – kazao je zamjenik župana Vugrin.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovnić, mag. med. techn., podsjeća da u Općoj bolnici Varaždin, sa službama za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu te za plućne bolesti i TBC u Klenovniku, radi 785 medicinskih sestara i tehničara.

– Sestre su „pogon“ zdravstvenog sustava. Najbrojnije su i uz bolesnika od prvog dana. Kad dođete u bolnicu najprije se susrećete sa sestrom, koja vas prima ljubazno i s osmijehom. Sestre su uz bolesnika 24 sata dnevno – rekla je Sekovanić zadovoljna što je velik broj medicinskih sestara i tehničara iskoristio priliku da prisustvuje predavanju s temom komunikacijskih vještina, koje je održao prof. dr. sci. Goran Bubaš.

Varaždinsko obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva nastavlja se u danas, 9. svibnja, u holu zgrade interne gdje će se od 14 do 16 sati mjeriti krvni tlak i šećer u krvi u organizaciji članova HUMS-a i studenata Sveučilišta Sjever.

Program završava u petak, 10. svibnja, kada će na istom mjestu u 11 sati biti otvaranje izložbe slika sadašnjih i bivših djelatnika bolnice koji svojim radovima uljepšavaju sestrinski dan dugi niz godina. Uslijedit će svečano obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva uz čestitku i druženje medicinskih sestara i tehničara.

obv_dan_sestrinstva_1.JPG

 obv_dan_sestrinstva_2.JPG

obv_dan_sestrinstva_3.JPG

obv_dan_sestrinstva_4.JPG

obv_dan_sestrinstva_5.JPG

obv_dan_sestrinstva_6.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci