U OB Varaždin započeo novi ciklus preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja Foto: OB Varaždin

U OB Varaždin započeo novi ciklus preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja

Varaždinske vijesti | 13.2.2020. u 13:26h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem što ranijeg otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih nezaraznih bolesti, u Općoj bolnici Varaždin početkom veljače započeo je četvrti ciklus preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja koji OB Varaždin provodi u suradnji sa Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom zdravstva.

Da su branitelji prepoznali ovaj program govore i prošlogodišnje brojke kada se od 600 pozvanih branitelja preventivnim sistematskim pregledima odazvalo njih 578, od čega i 21 žena. Jedan od prvih branitelja koji se odazvao pozivu u ovogodišnjem ciklusu je Josip Biškup koji je na ratištu proveo 100 dana.

- Ovaj program korisna je stvar za sve nas hrvatske branitelje, a posebno za mene koji imam određene zdravstvene probleme. Svima nama to je svojevrsna prilika da razmislimo i učinimo nešto za svoje zdravlje. Kada gledamo s financijske strane, neki od branitelja možda si i ne mogu priuštiti ovakvu vrstu pregleda, a tu nam je ona pružena besplatno - rekao je Biškup.

Dnevno se na preglede poziva šestero branitelja.

- Pregled obuhvaća laboratorijske pretrage (analizu krvi i urina), EKG, RTG prsnih organa, UZV abdomena, te internistički pregled. U sklopu pregleda kod žena je uključen ginekološki pregled, UZV dojke ili mamografija te papa test, dok se kod muškaraca radi UZV prostate – nabrojila je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag.med.techn., koordinatorica za organizaciju sistematskog pregleda branitelja u OB Varaždin.

Prema dosad obrađenim podacima, bolesti kod braniteljske populacije ne odudaraju previše od bolesti od kojih boluje opća populacija.

- Na prvom mjestu tu su kardiovaskularne bolesti, poput visokog krvnog tlaka, zatim dijabetes te bolesti abdominalnih organa – istaknula je Sekovanić te dodala kako se oni branitelji kod kojih nalaz pokaže na određenu sumnju, upućuju na daljnju obradu.

Iz bolnice pozivaju sve hrvatske branitelje da se odazovu na pregled prema rasporedu koji će primiti.

- Obzirom na visoki odaziv na same preglede moram pohvaliti branitelje što su prepoznali važnost očuvanja svog zdravlja, ali i što su prepoznali našu ustanovu u kojoj će kvalitetno i stručno biti zbrinuti. Shvaćajući koliko je braniteljska populacija ranjiva skupina drago mi je što smo se kao bolnica druge kategorije od regionalnog značaja 2017. godine uključili u taj Program čiji su nositelji Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva. Stoga, i ove godine apeliram na sve hrvatske branitelje koji dobiju poziv za preventivne sistematske preglede neka se na njih i odazovu. Otkrivanjem bolesti u ranijoj fazi značajno se pospješuje mogućnost izlječenja – naglasio je ravnatelj bolnice Nenad Kudelić.

Svi zainteresirani branitelji za pregled mogu se osobno javiti voditeljici pododsjeka u varaždinskoj Područnoj jedinici Ministarstva hrvatskih branitelja Snježani Hunjet radnim danom u vremenu od 9,00 do 16,00 sati na adresi Pavlinska 8 (ulaz iz Preradovićeve), ili putem telefona 042/321-131 te na e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

branitelji_pregledi_ob_varazdin__1_.jpg

branitelji_pregledi_ob_varazdin__2_.jpg

branitelji_pregledi_ob_varazdin__3_.jpg

branitelji_pregledi_ob_varazdin__4_.jpg

branitelji_pregledi_ob_varazdin__5_.jpg

branitelji_pregledi_ob_varazdin__6_.jpg

branitelji_pregledi_ob_varazdin__7_.jpg

branitelji_pregledi_ob_varazdin__8_.jpg