U OB Varaždin otvorenjem izložbe obilježen Međunarodni dan sestrinstva

| 11.5.2018. u 13:43h | Objavljeno u Aktualno

"Glas koji vodi! Zdravlje je temeljno ljudsko pravo" ovogodišnji je slogan obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva. U Općoj bolnici Varaždin, Međunarodni dan sestrinstva obilježio se u četvrtak i petak, 10. i 11. svibnja.

Prvog dana se zdravstvenim djelatnicima mjerio očni tlak, dok je u petak u predvorju zgrade interne bila otvorena izložba zaposlenika i umirovljenika bolnice.

U Općoj bolnici Varaždin zaposleno oko 1700 djelatnika, od čega je njih 767 medicinskih sestara.

- Možemo reći da su medicinske sestre ravnopravne članice tima, profesionalno su se afirmirale no još uvijek ima puno posla na tome. Nažalost, medicinskih sestara nedostaje, no situacija se poboljšava, posebice ovdje u OB Varaždin - reka le ja Anica Sekovanić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, te dodala da posao medicinskih sestara nije lak posao no da je to njihov poziv.

- Biti medicinska sestra je čast. One moraju imati onu ljudskost u sebi, moraju imati empatiju i biti profesionalne - istaknula je Sekovanić.

Ravnatelj OB Varaždin, Nenad Kudelić rekao je kako su medicinske sestre vrlo važan dio tima koji sudjeluje u svakodnevnom radu bolnice. Dodao je kako se zasada ne susreću toliko s odlaskom medicinskih sestara kao što je to situacija s liječnicima.
- S obzirom na našu mikrolokaciju, mi imamo sreću da u našoj blizini imamo Sveučilište Sjever koje producira dovoljan broj kadra po pitanju medicnskih sestara i za sada nemamo problema po pitanju zapošljavanja. Medicinskog kadra nikada dosta. Mi intenzivno radimo na edukaciji i trenutno imammo natječaje za zapošljavanje 30 novih medicinskih sestara -

Zamjenik župana Varaždinske županije, Robert Vugrin, istaknuo je kako prema medicinskim sestrama ima veliko poštovanje i zahvalnost.
- Možemo reći da je djelokrug rada medicinskih sestara izrazito širok, od onih jednostavnih stvari gdje djecu uče pranju ruku do rukovanja visoko sofisticiranih uređaja. Od medicinskih sestara se očekuje da su zrele i stabilne osobe s obzirom na situacije u kojima se nalaze. One si ne mogu priuštiti da nakon posla ovjese svoje kljuse o klin. To je način života, to je poziv. Možemo biti izrazito zahvalni i ponosni na rad koji rade medicinske sestre. One su prvi kontakt, one su te koje smiruju situaciju i oduzimaju strah, daju nam dodatne upute o terapijama i često imaju više posla i sa roditeljima i obiteljima nego sa samim pacijentima, i zato smo vrlo zahvalni što ih imamo -