U OB Varaždin nedostaje gotovo svih krvnih grupa, darivanje krvi uz poštivanje svih mjera Foto: ilustracija

U OB Varaždin nedostaje gotovo svih krvnih grupa, darivanje krvi uz poštivanje svih mjera

I.D./Varaždinske vijesti | 11.4.2020. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Sukladno mišljenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u svrhu osiguranja dovoljnih količina krvi i funkcioniranja zdravstvene skrbi, dobrovoljno darivanje krvi i akcije dobrovoljnog darivanja krvi provode se i dalje.

Što se tiče trenutačnog stanja zaliha krvi na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, nedostaje svih krvnih grupa osim krvne grupa AB+. Krv možete darivati na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin (zgrada nove kirurgije).

Stanje_zaliha_krvi_2020-04-11_Opca_bolnica_Varazdin.jpg

- Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Civilnog stožera Varaždinske županije i s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, nalažu se najviši higijenski standardi u prostorima provođenja akcije darivanja krvi uz strogo pridržavanje mjera osobne udaljenosti između osoba, i to na najmanje 1 metar, a poželjno 2 metra osobne udaljenosti, kako bi se spriječilo širenje zaraze novim koronavirusom tijekom provođenja akcija - napominju iz bolnice.

U prostorima za provođenja akcije darivanja krvi osigurani su punktovi za dezinfekciju, a darivatelji se mole da se suzdrže od uobičajenih mjera neverbalnog komuniciranja kao što je rukovanje te da izbjegavaju bliži socijalni kontakt.

Ograničen je i broj darivatelja koji su istovremeno prisutni u prostorijama te osigurava protočnost od mjesta uzimanja anamnestičkih podataka od darivatelja do mjesta darivanja/punkcije.

- Darivatelji koji su putovali zadnjih mjesec dana izvan Hrvatske, bili u kontaktu s osobama koje su putovale ili koji su imali simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje ili su bili u kontaktu s takvim osobama odgađaju se od darivanja krvi privremeno najmanje mjesec dana - naglašavaju iz bolnice.

Detaljne informacije dostupne su stranici OB Varaždin.

Krv možete darivati i na organiziranim akcijama darivanja krvi prema planu akcija:

raspored_akcija_dobrovoljnog_darivanja_krvi_varazdin_03-06_2020.jpg