U Novom Marofu dovršen najmoderniji centar za palijativnu skrb u Hrvatskoj Foto: OB Varaždin

U Novom Marofu dovršen najmoderniji centar za palijativnu skrb u Hrvatskoj

V.M./Varaždinske vijesti | 7.9.2018. u 17:51h | Objavljeno u Aktualno

U Novom Marofu dovršen je najmoderniji centar za palijativnu skrb u Hrvatskoj. U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin izgrađen je i opremljen u točno godinu dana, i to bespovratnim sredstvima Europske unije.

Završna konferencija projekta ''Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof'“ održana je danas, 7. rujna. Vrijednost projekta je 51,5 milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

U novom spojnom objektu, koji je bruto površine gotovo 3.000 četvornih metara, ukupno su 72 kreveta za palijativnu skrb. Sve sobe, od kojih je većina dvokrevetna, opremljene su najmodernijom opremom, a svaka soba ima vlastitu kupaonicu, televizor, kao i klima uređaj.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić pohvalio je Bolnicu i izvođača na izgradnji objekta u godinu dana i dobivanju svih dozvola za početak rada. Projekt je bio nužan, jer u Hrvatskoj ogroman broj pacijenata, njih 26.000 do 46.000 godišnje, treba jedan od oblika palijativne skrbi, naglasio je.

- Ovo je sada daleko najveći i najkvalitetniji centar za palijativnu skrb u Hrvatskoj s ukupno 89 kreveta, s 50-ak posebno educiranih sestara i sa specijaliziranim liječnicima. To nam daje mogućnost da ovu izuzetno značajnu djelatnost i dalje razvijamo, da ovo postane centar za obuku i šire od Hrvatske. Posebno je impresivna oprema u koju je uloženo 12 milijuna kuna. Uz krevete s dva elektromotora i potpunom opremom, ovdje sada imamo i kompletno novu laboratorijsku opremu. Sve ovo je u 100-postotnom iznosu financirano europskim sredstvima. Iz naših proračuna se to ne bi moglo realizirati, kao što nije bilo realizirano u zadnjih 50 godina u Županiji, a ni u državi. Zato su neodgovorne izjave koje se mogu čuti u Hrvatskoj da nam ne treba Europska unija – rekao je župan Čačić.

Da je riječ o vrhunskoj opremi, jasno govori podatak da je samo u bolesničke krevete uloženo 1,5 milijuna kuna, pri čemu je cijena jednog kreveta 22.000 kuna. Uz to, uređeni su bazen za obavljanje hidroterapije, prostori za fizikalnu terapiju i prostori patologije. Cijela Služba u Novome Marofu opremljena je modernom medicinskom opremom i aparatima za dijagnostičko liječenje, među kojima su RTG, laboratorijska oprema, oprema za spirometriju i endoskopiju te UZV uređaj.

Istovremeno, energetski su obnovljeni postojeći objekti, susjedne zgrade koje su s novim objektom povezane hodnicima. Izgrađena je i nova trafostanica, kao i servisna cesta iza novoga objekta.

U Novome Marofu je bio i pomoćnik ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. prim. Vili Beroš, dr. med.

- Ovo je primjer svima onima koji eventualno imaju nekakve zadrške o tome da u Hrvatskoj, da bi pružili najbolje našim bolesnicima, moramo graditi nove infrastrukturne uvjete. U Hrvatskoj općenito imamo situaciju da su bolnička oprema i zgrade stare i više desetljeća, odnosno više od stoljeća. Apsolutno moderna medicina ne može zadovoljavati pružanje adekvatne zdravstvene skrbi u takvim uvjetima. Prema tome, ovo što vidimo je primjer kako to mora biti i doista zahvaljujem lokalnim i županijskim vlastima i vodstvu Bolnice na promišljanju i brzoj realizaciji ovog projekta koji našim bolesnicima pruža ono što je najbolje – kazao je pomoćnik ministra zdravstva.

Ovim projektom Služba za kronično liječenje i palijativnu skrb Opće bolnice Varaždin postaje najveći i najmodernije opremljen palijativni centar u Hrvatskoj s ukupno 89 kreveta ugovorenih s HZZO-om, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

- Osim povećanja kapaciteta i poboljšanja uvjeta rada i liječenja palijativnih bolesnika, ovaj projekt podići će kvalitetu zdravstvenih usluga i dijagnostičko-terapijskih postupaka koji se pružaju u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb. Ovaj projekt je rezultat iznimnog zalaganja našeg projektnog tima, stručne podrške Ministarstva zdravstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata, kao i praćenja, suradnje i podrške našeg osnivača Varaždinske županije – napomenuo je dr. Kudelić.

Podsjećamo, prije godinu dana na mjestu danas moderne zgrade bili su samo temelji i podrum. Na izgradnju objekta čekalo se gotovo pet godina: 2012. godine je bila izrađena projektna i tehnička dokumentacija, a 2013. godine sve je stalo zbog neriješenih pitanja financiranja i imovinsko-pravnih odnosa.

- Nakon kompletiranja dokumentacije te rješavanja do tada naizgled nerješivih prepreka, prijavili smo projekt SAFU-u te su nam dodijeljena bespovratna sredstva. U samo godinu dana završili smo izgradnju objekta i opremanje – rekao je dr. Kudelić.

Bolnica_Novi_Marof_11.JPG

Bolnica_Novi_Marof_12.JPG

Bolnica_Novi_Marof_7.JPG

Bolnica_Novi_Marof_4.JPG

Bolnica_Novi_Marof_3.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci