U Novom Marofu nezaposlenih u tri godine za 47,5 posto manje!

Napisao/la: vv/gradonacelnik.hr -

U tri godine Novi Marof je broj nezaposlenih smanjio s 1.222 na 641, odnosno 47,5 posto, zahvaljujući čemu je na portalu gradonacelnik.hr proglašen rekorderom. Slijedi Ozalj koji je nezaposlenost smanjio 46,6 posto,  dok je na trećem je mjestu Varaždin u kojem je od kraj 2012. do kraja prošle godine broj registriranih nezaposlenih osoba pao s 5.546 na 3.101, odnosno za 2.445 osoba ili 44,1 posto, a ledaju li se apsolutne brojke, rekorder je Slavonskom Brodu koji je u isto vrijeme broj nezaposlenih smanjio za čak 5.154!.

Dok stranke na nacionalnoj razini obećavaju smanjenje nezaposlenih za 140, odnosno 180 tisuća, tim portala gradonačelnik.hr provjerio je kako stvari stoje po tom pitanju na terenu. Analizirali su podatke HZZ-a s kraja 2012. i 2015. godine. Tom analizom nisu obuhvaćena 23 mala i srednja grada koji nemaju svoje područne urede i čiji nezaposleni se prijavljuju u područne urede drugih gradova.

Kada se gleda postotna promjena broja nezaposlenih u navedenom razdoblju, apsolutni rekorder je ispao Grad Novi Marof sa smanjenjem broja nezaposlenih od čak 47,5 posto. Na dan 31.12.2012. imali su 1.222 nezaposlena, a 31.12.2015. godine 581 manje – 641. Veći dio analiziranog perioda na čelu Grada bio je tim na čelu s Darkom Hrenićem, dok je posljednju godinu Siniša Jenkač.

'Grad Novi Marof nizom mjera, koje su u našoj domeni i mogućnostima, radi na stvaranju uvjeta kako bi što efikasnije doveli nove investitore na područje grada, ali i pomogli postojećima radi unaprjeđenje i proširenja njihove proizvodnje te otvaranja novih radnih mjesta. Subvencioniranje kamata na kredite poduzetnika, kao i aktivnosti na proširenju, opremanju i formiranju novih poduzetničkih zona samo su neki od poteza ove gradske uprave kojoj je stvaranje povoljne poduzetničke klime jedan od prioriteta u radu, rekao je Jekač.

Dodao je da sa suradicima u svakodnevoj komunikaciji smo s poduzetnicima i gospodarstvenicima s područja Novog Marofa kako bi na vrijeme vidjeli postoje li problemi, odnosno na koji način mogu pomoći jedni drugima. Posebno pritom je izdvojio primjer tvrtke Lipa, gdje je došlo do promjene vlasničke strukture, pokrenuta je proizvodnja, i ono što je najvažnije, ponovno su zaposleni ljudi s područja Novog Marofa.

'Dokaz je to da se ne radi samo o dolasku novih investitora već se oživljavaju i postojeće tvrtke koje su unazad nekoliko godina zapale u probleme', kazao je Jenkač naglašavajući da je sve zajedno rezultiralo velikim smanjenjem nezaposlenosti.

Međutim, ukazao je da 'bili bilo nepravedno kada bi se izostavile pozitivne promjene u hrvatskom gospodarstvu'.

'Naše aktivnosti u Gradu Novom Marofu i događanja na području gospodarstva pokazale su se kao pozitivna sinergija koja je dovela do zapošljavanja velikog broja Novomarofčana. No, tu ne stajemo. U kontaktu smo s novim investitorima. Upita ima puno, interes je veliki i s puno optimizma možemo najaviti da će se trend smanjivanja nezaposlenosti u Novom Marofu nastaviti i dalje', zaključuje Jenkač.

Tek jedan postotni poen manje od Novog Marofa, odnosno za 46,5 posto, broj nezaposlenih je  smanjen u Ozlju, a na trećem mjestu je Varaždin sa 44,1 posto. Slijede Križevci, dok je na petom mjestu Slavonski Brod sa 43,4 posto manje nezaposlenih. Međutim, kada se gledaju apsolutne brojke, Slavonski Brod je apsolutni rekorder – u tri godine broj nezaposlenih smanjen je za čak 5.154 (sa 11.865 na 6.711).

Na šestom je mjestu Pazin, a potom slijede Mursko Središće i Vrbovec. Na devetom mjestu je Buzet, grad sa najmanjom stopom nezaposlenih u Hrvatskoj. Na 6.133 stanovnika u 2012. su imali 248 nezaposlenih, a na kraju 2015. tek – 147. Među top deset po postotnom smanjenju nezaposlenosti u ovom periodu kao posljednji je ušao Obrovac u kojem je broj nezaposlenih na kraju 2015. bio za 39 posto manji nego 2012.

'Grad Mursko Središće sedmi je najuspješniji grad u Hrvatskoj po smanjenju nezaposlenosti, sa smanjenjem od 42 posto, na što smo vrlo ponosni. Zahvaljujući suradnji Grada i poduzetnika, obrtnika i drugih investitora na našem području stvorena je pozitivna klima za ulagače, i nadalje ćemo nastaviti provoditi aktivne mjere u cilju smanjenja nezaposlenosti, tj. otvaranja radnih mjesta, u svrhu povećanja kvalitete životnog standarda naših građana', rekao je gradonačelnik Dražen Srpak.

Ukazao je da je Mursko Središće u proteklih godinu dana ostvario investicije u ukupnoj vrijednosti od 14 milijuna kuna. U Gospodarskoj zoni Brezje – Mursko Središće prodano je 10 od 13 parcela za investitora, po cijeni od samo 5 eura po metru kvadratnom, uključujući i kompletnu komunalnu infrastrukturu, čija izrada je u završetku. Srpak ističe kako se Grad, u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, aktivno uključuje u mjere zapošljavanja kao što je, npr. Sajam poslova koji je i ove godine u Murskom Središću okupo veliki broj poduzetnika, srednjih škola i tražitelja posla.

'Grad Mursko Središće redovito organizira i održava sastanka sa poduzetnicima te ih redovito informira o mjerama i natječajima pomoći poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima koje objavljuju i provode nadležna ministarstva ili županija, te time doprinosi pozitivnoj poduzetničkoj klimi', naglasio je gradonačelnik.

Navodi, također, kako Grad razvoju poduzetništva a tako i zapošljavanja doprinosi i oslobađanjem plaćanja komunalnog doprinosa. Pa su tako investitori za investicije od 500 tisuća do milijun kuna oslobođeni plaćanja 25 posto utvrđenog doprinosa, od milijun do dva milijuna kuna 50 posto, a iznad dva milijuna kuna čak 75 posto komunalnih doprinosa.

Na popisu najboljih našao se i Grad Vrbovec, čiji gradonačelnik Vladimir Bregović ukazuje da su  konstantno rade na aktivnostima za otvaranje novih radnih mjesta, no da ovi pokazatelji nisu samo rezultat rada gradske uprave i veće poduzetničke aktivnosti, već i odlaska dijela građana u inozemstvo u potrazi za drugim radnim mjestima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.