U novoj školskoj godini više prvašića, u varaždinske škole i mali Međimurci! Foto: Krešimir Đurić

U novoj školskoj godini više prvašića, u varaždinske škole i mali Međimurci!

IHR/Varaždinske vijesti | 2.9.2019. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

- Imam torbu, vodene bojice, drvene bojice, flomastere, plastelin, glinamol, pisanke A i crtančice. Imam i šarene papire, geometrijske likove i bijelu majicu, plave hlače i patike za tjelesni. Veselim se tabletima i novim prijateljima - rekao je Dario Kralj koji će za tjedan dana krenuti u prvi razred VI. OŠ Varaždin. U jednu od najbrojnijih varaždinskih škola ove jeseni ide i Franka Novoselec.
- Veselim se školi i novim prijateljima. Mislim da budem imala puno zadaće i morala se budem doma učiti – srameželjivo nam je priznala Franka i ponosno pokazala svoje pernice koje su već u školskoj torbi.

Kritična vremena

Dario i Franka dvoje su od ukupno 87 prvašića koji će 9. rujna krenuti u VI. OŠ Varaždin. Riječ je o jednoj od najbrojnijih varaždinskih škola koja će novu školsku godinu dočekati uz najljepši mogući poklon: novu školsko-sportsku dvoranu s tri nove učionice s kabinetima za STEM područja, multimedijalnu knjižnicu i dograđenu te proširenu blagovaonicu, zahvaljujući čemu će više neće biti međusmjena, niti gužve na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture.
Iako je je riječ o jednoj od najvećih varaždinskih osnovnih škola, prema evidenciji o broju učenika u prvim razredima Grada Varaždina, u tu školu u novoj školskoj godini ide manje prvašića nego lani.
Dok je u prošloj školskoj gdoini u prvi razred te varaždinske osnovne škole krenulo 96 učenika, ove godine VI. OŠ Varaždin ima 87 prvašića. Iako se radi o neznatnom padu broja prvašića u odnosu na prošlu školsku godinu, VI. OŠ Varaždin ima gotovo triput više prvašića u odnosu na V. OŠ Varaždin! U tu školu, prema podacima iz Grada Varaždina, 9. rujna kreće 28 učenika prvih razreda, što je najmanje prvašića u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin.
- Iako smo imali malo problema što se tiče prvašića, ove godine ipak ćemo imati dva prava razreda, kao i prošle godine. Nažalost, ovaj negativni trend pada broja učenika u prvim razredima na našoj školi prisutan je otkako sam postao ravnatelj. No, u cijeloj Hrvatskoj je sve manje djece u školama, na što sve više upozoravaju ravnatelji škola, ali i stručnjaci iz područja demografije. Smatram da su tome doprinijeli socio-ekonomski i gospodarski uvjeti, pa i politički. Mnoge su mlade obitelji otišle iz Hrvatske, a ono što se čini na razini države po pitanju demografskih mjera je premalo. Ako se nešto ne promijeni i učini više, bit će još manje djece u školama – rekao je Mario Šipek, ravanatelj V. OŠ Varaždin.
Najviše prvašića od varaždinskih osnovnih škola, čak 103, ima II. OŠ Varaždin. Ravnatelj te škole Ernest Habek ističe kako su ove godine imali preko 20 zahtjeva roditelja za upis djece u II. OŠ Varaždin iako ne pripadaju njihovom upisnom području.
- Dosta smo imali zahtjeva roditelja iz prigradskih naselja, pa čak i iz Međimurske županije. Nadamo se da na tako veliki interes za upis u našu školu utječu rezultati i uspjesi koje postižu naši učenici na natjecanjima – rekao je ravnatelj II. OŠ Varaždin Ernest Habek.
Prema podacima Ureda državne uprave u svim osnovnim školam na području Varaždinske županije u novoj školskoj godini ukupno je 1604 prvašića, dok ih je lani bilo 1537, najmanje u zadnjih pet godina. U prve razrede sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Varaždin, Katoličku osnovnu školu Sveta Uršula i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar ukupno ide 444 prvašića, što je 29 više u odnosu na prošlu školsku godinu, kada ih je bilo ukupno 411. U prve razrede 33 osnovne škole nad kojima osnivačka prava ima Varaždinska županija u novoj školskoj godini ide ukupno 1160 učenika, što je više u odnosu na prošlu školsku godinu, kada je u županijskim osnovnim školama sjedilo 1126 učenika, najmanje u zadnjih pet godina. Najviše je prvašića u prvim razredima unatrag pet godina bilo u školskoj godini 2016./2017., kada je u prvim razredima županijskih i gradskih škola bilo 1793 prvašića.

Gdje je najviše prvašića, a koje su dvije škole bez ijednog učenika prvog razreda pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u