U nekim školama i trostruko viši računi za režije, je li spas u vlastitoj proizvodnji energije? Foto: Ilustracija

U nekim školama i trostruko viši računi za režije, je li spas u vlastitoj proizvodnji energije?

IHR/Varaždinske vijesti | 29.8.2022. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Sveopća poskupljenja, s kojima smo suočeni već nekoliko mjeseci, nisu zaobišla ni škole. Već nakon travnja troškovi za struju i plin u nekim varaždinskim školama porasli su i trostruko u odnosu na isto razdoblje lani, a što će biti narednih mjeseci, kada počne sezona grijanja, nitko ne zna, osim da će cijene struje i plina biti još i više.

Varaždinska županija i Grad Varaždin, iz čijih proračuna se školama osiguravaju sredstva za plaćanje režija, već su povećale sredstva osigurana za plaćanje režijskih troškova škola, kojima su osnivači.

- Varaždinska županija povećala je financijska sredstva školama u rebalansu proračuna u skladu s financijskim planovima škola – poručili su nam iz Varaždinske županije još u srpnju. Jer, kako su naveli, u prvoj polovici godine troškovi energenata u školama porasli su za 84% u odnosu na isto razdoblje lani, a projekcije za drugu polovicu godine predviđaju povećanje troškova energenata od čak 95% u odnosu na isto razdoblje lani! I u Gradu Varaždinu kažu kako je u prvoj polovici ove godine na režije za osnovne škole kojima je osnivač već potrošeno 40 posto više predviđenog novca.

- U proračunu Grada Varaždina je za 2022. godinu bio planiran iznos od 1.475.000 kuna za režijske troškove škola, no već dosad smo osigurali dodatna sredstva te je planiran iznos od 1.970.000 kuna – poručili su nam iz Grada.

No, koliko iznose uštede koje su postignute energetskom obnovom škola? Iz Varaždinske županije poručuju kako je energetski obnovljeno 25 škola kojima su osnivači, no zbog epidemije koronavirusa i nastave, koja se tijekom 2020. i 2021. godine odvijala online, nije moguće dati precizne podatke o uštedama. U II. i V. OŠ Varaždin su napravljene energetske obnove te su troškovi ušteda bili oko 20 do 25% na II. OŠ Varaždin i oko 30% na V. OŠ Varaždin, kažu u Gradu Varaždinu.

- Međutim, ovim poskupljenjima uštede se vide na količini energenata, ali ne više u financijskom smislu, budući da će u prvih sedam mjeseci ove godine biti potrošen cijeli prošlogodišnji iznos za troškove režija u školama – kažu u Gradu.

I dok energetska obnova čeka još četiri županijske škole – OŠ Šemovec, OŠ Trnovec, OŠ Jalžabet i OŠ Margečan – devet srednjih škola i devet županijskih osnovnih škola te Učenički dom same proizvode vlastitu energiju, što bi im moglo pomoći u mjesecima koji slijede...

Koje škole uspješno proizvode vlastitu energiju i je li u tome spas, pročitajte u novom broju Varaždinca...