U Međimurju više nema oboljelih od koronavirusa, od ponedjeljka nastava u 12 osnovnih škola Foto: Međimurska županija

U Međimurju više nema oboljelih od koronavirusa, od ponedjeljka nastava u 12 osnovnih škola

VV | 9.5.2020. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Međimurska županija od danas je jedna od županija u Hrvatskoj bez ijedne osobe oboljele od koronavirusa. Punih 24 dana nema novooboljelih, a do sada je u Međimurju obavljeno ukupno 603 testiranja.

- Prvi pozitivni slučaj koronavirusa u našoj Županiji zabilježen je 23. ožujka 2020. te smo od tada imali ukupno 8 slučajeva oboljelih.  Posljednja oboljela osoba otpuštena je iz Županijske bolnice Čakovec nakon dva uzastopna negativna testa te nakon 32 dana hospitalizacije - kako je istaknula voditeljica odjela infektologije Županijske bolnice Čakovec Tanja Potočnik Hunjadi.

Međimurje.jpg

- Zadovoljstvo mi je reći da je Međimurje postala županija bez evidentiranih osoba oboljelih od koronavirusa. Sve oboljele osobe su ozdravile, nemamo umrlih osoba, nitko nije bio na respiratoru, a svi oboljeli imali su blaže simptome. Prošlo je 59 dana od početka funkcioniranja nove strategije nakon sjednice Stožera civilne zaštite Međimurske županije vezno uz koronavirus i provedbe svih aktivnosti i planova koje smo zacrtali. Suočili smo se s novim izazovima koje smo uspješno savladali  iako je naša Županija najgušće naseljena, nalazi se uz granicu sa zemljama koje su dugo vremena bile visoko rizične te ima veliki broj dnevnih i tjednih migracija. Doista možemo biti zadovoljni i ponosni na disciplinu građana koja je u ovoj borbi bila ključni saveznik i ključna za ovaj uspjeh - kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da veliku zahvalu moramo uputiti svim ljudima, ustanovama i službama koje su zaslužne za povoljnu epidemiološku situaciju.

Od samog početka uveli smo dobru organizaciju, mjere prevencije te smo nabavljali zaštitnu opremu No, ni u ovo vrijeme globalne pandemije rad Međimurske županije nije stao te je uspješno proveden niz investicija, započela smo s projektima obnove Osnovne škole u Draškovcu i Graditeljske škole Čakovec, obnovljene su osnovne škole u Macincu, Vratišincu i Podturnu, reorganizirala se županijska uprava te je odrađeno 264 slučajeva, izdane su 932 javne isprave, upisano je 135 djece te je sklopljeno 18 brakova.

Nakon proglašenja globalne epidemije 12. ožujka 2020., iako u našoj Županiji nije bilo oboljelih od koronavirusa, pristupilo se kvalitetno i angažirano, uvedene su mjere prevencije i planiranje, koje su se pokazale iznimno važne u ovoj borbi. Za Županijsku bolnicu Čakovec nabavljeno je  6 novih respiratora te 2 uređaja za neinvazivnu ventilaciju. Od ukupno 8 oboljelih, jedna osoba se statistički vodila u Međimurju iako je oboljela u drugoj županiji te smo imali 7 oboljelih u Međimurju, 4 unutar jedne obitelji s područja općine Štrigova, dvije osobe s područja grada Čakovca te jednu osoba s područja grada Mursko Središće. Prosjek ozdravljenja je 17 dana od oboljenja.

- Jednu smo stepenicu bliže prema putovanju na vrh kada ćemo doista moći odahnuti znajući sve spoznaje koje su nam važne za liječenje i prevenciju od bolesti korona virusa. Epidemija je donijela značajne promijene u ustaljenom načinu života, a brojni izazovi bili su postavljeni pred zdravstveni sustav. Ova bolest je združila sve dijelove društva i sve sektore te smo samo dobrom suradnjom mogli doći do uspjeha - naglasila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal.

Od ponedjeljka, 11. svibnja kreće treća faza popuštanja mjera zaštite tijekom epidemije koronavirusom, a među mjerama koje se pokreću je rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnike u nastavi.

- Od 30 osnovnih škola na području naše Županije u 12 škola neće biti ni jednog učenika, a u drugih 12 će u sva četiri razreda ukupno biti do 10 učenika. Niti jednog učenika neće biti u OŠ Belica, Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Goričan, Hodošan, Mala Subotica, Pribislavec, Selnica, Sveta Marija, Šenkovec,  Ivanovec i Kuršanec. Svi ravnatelji, učitelji, stručni suradnici i tehničko osoblje naših osnovnih škola organizirali su i pripremili sve potrebno i epidemiološkim mjerama propisano za nastavak nastave u svojim školama. Međimurska županija kao osnivač osigurala je potrebna materijalna sredstva - od financijskih do prostornih. Očekuje se da u ponedjeljak od ukupno 4687 učenika, njih svega 267 sjedne u školske klupe i da se u odabranom režimu školuju sljedeća dva tjedna. Svi ostali i dalje će imati nastavu na daljinu. Prihvatili su je, uspostavili određenu rutinu i vjerujemo da uspješno napreduju - istaknula je pročelnica UO za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak.

- Mjere popuštanja koje se donose, pridonose normalizaciji života, no ne smijemo zaboraviti da se moramo i dalje pridržavati fizičke distance, voditi računa o higijeni, posebice o higijeni ruku. U zdravstvenom sustavu nema popuštanja mjera te smo mi i dalje u pripravnosti i budim okom pratimo što se dešava - kazala je specijalist epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Višnja Smilović.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak istaknuo je da je zdravstveni sustav reaktiviran te je ovog tjedna u funkciji oko 48 % bolničkih usluga, a do kraja mjeseca će bolnički odjeli obavljati do 75% svih usluga.

- Zdravstveni sustav se neće moći vratiti u prijašnji oblik funkcioniranja u 100-postotnom obliku jer i dalje moramo biti oprezni. Posjete do daljnjeg nisu moguće, no postoje iznimke te voditelji odjela mogu odrediti određene slučajeve teških ili rijetkih okolnosti kada je posjeta dopuštena - rekao je Novinščak.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić izvijestio je o radu dentalne dežurne ambulante koja će ponovno nedjeljom i blagdanom od 8 do 18 sati, a call centar od ponedjeljka, 11. svibnja više neće biti u funkciji te će se većina komunikacije s pacijentima nastaviti odvijati online i telefonskim putem čime se dodatno štiti građane i zdravstveni sustav.

Vozači teretnih vozila u međunarodnom prijevozu više ne moraju u samoizolaciju, a određuje im se obvezna mjera strogog pridržavanja općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako je istaknuo načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec koji je izrazio zadovoljstvo povoljnom epidemiološkom situacijom u Međimurju.

- Naše Međimurke i Međimurci poštovali su mjere, pokazali disciplinu i odgovornost te smo uspješno prebrodili ovu situaciju - rekao je Grivec.

Među brojnim službama i ustanovama koje su požrtvovno i neumorno radile posljednjih tjedana je Crveni križ Čakovec, a upravo se na današnji dan, 8. Svibnja, obilježava Svjetski dan Crvenog križa. O predanom radu volontera našeg Crvenog križa svjedoče samo neke brojke koje je iznijela zamjenica ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Sunčana Glavina Petričević. Crveni križ je tijekom pandemije koronavirusom obišao 1620 korisnika kojima je pružena psihosocijalna pomoć, dostavljeni paketi, kupljena hrana ili lijekovi. Više od 70 volontera odradilo je oko  700 sati volonterskog rada te podijelilo preko 2000 kg hrane korisnicima.

- Svim volonterima čestitamo Svjetski dan Crvenog križa te upućujemo zahvale svim pojedincima, službama, ustanovama koje su pridonijele ozdravljenju oboljelih, zaštiti građana te povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Međimurju! - rekli su iz Međimurske županije.