ilustracija

U Međimurskoj županiji 7 novih osoba pozitivno, epidemiološka situacija ocijenjena je dobrom

VV/Međimurska županija | 28.8.2020. u 15:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Od 109 jučerašnjih uzoraka, 7 nalaza je pozitivno ( + 1 osoba testirana u mikrobiološkom laboratoriju ZZJZ MŽ, no nema regulirano prebivalište, kao ni boravište u Međimurskoj županiji), 88 nalaza je negativno, a 15 u obradi. Za 6 osoba prestala je mjera samoizolacije.

Danas je uzeto 101 uzoraka koji su u obradi. Do sada su ukupno uzeta 3 421 uzorka.  Od 30 aktivnih slučajeva, 13 se vratilo s ljetovanja,3 osobe su radnici iz drugih zemalja s prebivalištem u Međimurskoj županiji te još 4 osobe koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji ali s boravištem izvan Međimurja, 1 osoba koja je kontakt potvrđenog slučaj, 7 osoba koje su se vratile iz hodočašća i 2 osobe koje su radnici u inozemstvu – jedan tjedni migrant i jedan dnevni migrant.
U samoizolaciji se nalazi 229 osoba (oboljeli i njihovi kontakti).

Nakon što je posljednjih dana zabilježen određeni broj novopozitivnih osoba te su u tijeku pripreme za početak nove nastavne godine, Stožer civilne zaštite Međimurske županije održao je radni sastanak na kojemu se razgovaralo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Međimurskoj županiji.

Epidemiološka situacija ocijenjena je dobrom, budući da nema većeg povećanja broja novopozitivnih slučajeva koji su u velikoj većini mladi ljudi bez ili s vrlo blagim simptomima, a lokalne transmisije još uvijek nema. Također nema proboja virusa u zdravstvene ili institucije socijalne skrbi.

U ovome trenutku 30 je aktivnih slučajeva od kojih je jedna osoba hospitalizirana. Većina slučajeva povezana s ljetovanjem, a s obzirom na završetak razdoblja godišnjih odmora bilo je i za očekivati da će određeni broj osoba biti pozitivan na COVID 19 virus.  ZZJZ Međimurske županije radi s maksimalnim kapacitetima te je s povećanjem ukupnog broja testiranih koji prelazi brojku od stotinu osoba dnevno, povećan i broj pozitivnih slučajeva. Razloga za zabrinutost nema budući se intenzivno radi na obuhvatu svih kontakata i određivanju mjere samoizolacije za sve potencijalne kontakte.

U samoizolaciji je i više osoba povezanih s hodočašćem u Međugorje.  Iz ZZJZ Međimurske županije upozorili su i na različite podatke o broju aktivnih slučajeva koji se posljednjih dana pojavljuju u javnom prostoru. Relevantni su podaci ZZJZ Međimurske županije koji vodi evidenciju osoba pozitivnih na COVID 19 virus kao i osoba kojima je određena mjera samoizolacije, odnosno prestanak mjere.

Stožer CZ MŽ preporuča odgodu svih planiranih manifestacija na kojima se okuplja veći broj osoba i koje nije moguće nadzirati, tj. kod kojih nije moguće provoditi nadzor u smislu kontrole provođenja svih propisanih epidemioloških mjera i evidentiranja prisutnih osoba na istima (npr. prošćenja, sajmovi, koncerti na otvorenom, zabavni parkovi i dr.), a što se ne odnosi na organizaciju svadbenih i drugih svečanosti kako je preneseno u nekim medijima, budući su mjere za iste propisane od strane HZJZ.