U Međimurju svečano obilježen Dan državnosti Foto: Međimurska županija

U Međimurju svečano obilježen Dan državnosti

Varaždinske vijesti | 25.6.2018. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

Povodom obilježavanja Dana državnosti, svetom misom za domovinu koju je, u crkvi Svetog Nikole Biskupa u Čakovcu, predvodio župnik fra Tomislav Božiček, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen zida i Spomenika hrvatskim braniteljima, u Međimurskoj županiji dostojno je obilježen blagdan u kojem se s osobitim ponosom sjećamo svih naših heroja koji su nam omogućili slobodu i demokraciju.

Na današnji dan, prije 27 godina, Hrvatski sabor donio je dvije povijesne odluke Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja domovinskog rata podružnice Međimurske županije, Stjepan Horvat, rekao je:

- Slobodna Hrvatska ostvarila je zamjetne demokratske standarde, podigla je ljestvicu vrijednosti i polučila vrijedne rezultate na mnogim područjima društvenog života, a na međunarodnoj sceni, Hrvatska je prihvaćena kao uvaženi član koji je spreman i sposoban pružiti pomoć u postizanju stabilnosti i mira u svijetu. Stoga je te vrijednosti potrebno čuvati, ali i još više unaprijediti, radi sigurnije i bolje budućnosti naših građana, ali i zbog trajne obveze prema svima onima koji su svoj život i žrtvu dali za neovisnu i samostalnu Hrvatsku, za Hrvatsku zadovoljnih i sretnih građana.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuo je:

- Povijesnim odlukama 25.lipnja 1991., formalno i pravno je rođena naša Hrvatska. To je povijesni trenutak koji će biti vječno zapisan u hrvatsku povijest. Ono na što uvijek moramo biti ponosni jesu naši branitelji koji su se borili diljem Hrvatske, osobito naši međimurski branitelji čijih se 78 heroja, nažalost, nikada nije vratilo svojim kućama. Hvala Vam svima koji ste se ovdje danas okupili kako bismo im izrazili znak poštovanja. Na današnjim generacijama je da svakodnevnim djelovanjem budemo odgovorni, pošteno obavljajući svoju dužnost te kako bismo zajedničkom sinergijom stvarali još bolju, napredniju, moderniju Hrvatsku državu i društvo u cjelini. Sretan Vam Dan državnosti!

Polaganju vijenaca ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih te paljenju svijeća ispred Spomen-zida poginulim hrvatskim braniteljima prisustvovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak s potpredsjednikom Franjom Makovcem, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, gradonačelnik Stjepan Kovač i zamjenik Zoran Vidović, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predstavnici Koordinacije udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata na čelu sa predsjednikom Stjepanom Horvatom, u ime Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač i Kristijan Srpak, članovi Zrinske garde Čakovec s predsjednikom Đurom Belom, prvi međimurski župan Marijan Ramušćak, predstavnici Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, mnogobrojni branitelji, predstavnici udruga s područja Međimurja, te obitelji i prijatelji stradalih.

Ujedno, brojni građani svojim su dolaskom još jednom potvrdili veliki značaj ovog datuma u povijesti Hrvatske, ali i Međimurja. Svetu misu za domovinu, u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu, predvodio je župnik fra Tomislav Božiček iz župe Svetog Antuna Padovanskog.