Stožer civilne zaštite Međimurske županije

U Međimurju i dalje veliki broj testiranih i zaraženih, srećom velika većina pozitivnih ima blage simptome

Varaždinske vijesti | 23.10.2020. u 13:07h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Na 242. dan od pojave virusa COVID-19 u Hrvatskoj, značajno povećanje broja zaraženih osoba prisutno je i u Međimurskoj županiji, no bilježimo i najveći broj testiranja. U protekla 24 sata nije bila završena obrada za 321 uzorak od kojih imamo 94 pozitivna slučaja i 4 pozitivne osobe s našeg područja koje su testirane u drugim krajevima Republike Hrvatske, tako da je u Međimurskoj županiji danas evidentirano 98 pozitivnih slučajeva. Oko 60% aktivnih slučajeva su kontakti s ranije potvrđenim slučajem (bliski kontakti iz obitelji te kontakti unutar radnih okolina). U samoizolaciji se trenutno nalazi 1424 osoba s time da je epidemiološka obrada još u tijeku. Do sada je ukupno uzeto 11 149 uzorka. Sretna okolnost je da je velika većina osoba s pozitivnim nalazima bez ili s lakšim simptomima, zbog čega u ovom trenutku zdravstveni sustav nije opterećen - naglasila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Payerl Pal.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o zabrani posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima (teško bolesni korisnici), kada odluku o tome donosi ravnatelj te ustanove.

Preporučuje se organizatorima utakmica grupnih sportova (nogomet, košarka, rukomet i drugi) te organizatorima drugih okupljanja s više od 20 osoba da NE održavaju takva događanja. Načelnik Stožer civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec uputio je apel stožerima međimurskih općina i gradova da pojačano kontroliraju mjesta javnih okupljanja, a sportskim klubovima i udrugama da do 7. studenog odgode sve sportske manifestacije.

- U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 27 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, što je četiri više nego prethodnog dana, čime je iskoristivost kapaciteta za COVID 19 pacijente 50%. Važno je istaknuti kako Županijskoj bolnici Čakovec ne prijeti nestašica lijekova, s obzirom na aktualni odnos s veledrogerijama u Hrvatskoj. Županijska bolnica Čakovec podsjeća sve građane kojima je potreban dolazak u bolnicu kako je u funkciji novi trijažni prostor koji se nalazi u garaži, s lijeve strane od glavnog ulaza, preko puta nove zgrade Doma zdravlja - pojasnio je pomoćnik ravnatelja ŽBČ dr. Igor Šegović.

Dom zdravlja Čakovec uspostavio je call centar koji je dostupan od ponedjeljka do petka u vremenu od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz novonastalu situaciju. Broj telefona je: 372-372. Također, zainteresirani građani mogu nazvati Upravni odjel Međimurske županije za zdravstvo i socijalnu skrb na telefone 374-064 ili 374-035 za tehničke probleme, koje će službenici Međimurske županije nastojati riješiti.

Županijski tim za kontrolu provodi preventivne mjere i obilazi domove za starije i nemoćne osobe, naglasila je pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač:

- U ovom trenutku imamo tri doma u kojima su zabilježeni pozitivni na korona virus te je situacija pod kontrolom. Svi pozitivni su stabilnog zdravstvenog stanja. U jednom domu samo je jedan djelatnik pozitivan, a svi njegovi kontakti su negativni. U svim domovima se rad obavlja nesmetano i bez problema bez obzira na samoizolaciju djelatnika. Bez obzira što je situacija u domovima pod kontrolom molimo sve zaposlenike i apeliramo na profesionalnu i moralnu odgovornost jer svi do sada zabilježeni pozitivni kontakti su obiteljski kontakti. Ovim putem apeliramo na mlade osobe jer one uglavnom imaju blaži oblik bolesti ili su asimptomatske, što je za njih dobro, ali mnogi od njih žive sa starijim i ranjivim osobama koje su najugroženije. Pokažimo svoju odgovornost i međugeneracijsku solidarnost. Apeliramo na mlade da se ne grupiraju i druže u ugostiteljskim objektima, razumijemo njihovu potrebu za druženjima i izlascima, ali ih molimo da pokažu svoju zrelost i ponašaju se u skladu s preporukama - rekla je.

U sustavu obrazovanja, u ovom trenutku, u osnovnim školama pozitivno je 10 učenika i 12 učitelja te 5 nenastavnog osoblja. U srednjim školama pozitivno je 16 učenika, 5 profesora i 7 nenastavnog osoblja. Obzirom na ukupni broj učenika i zaposlenika u sustavu obrazovanja, nema poremećaja u praćenju nastavnog plana i programa, a obrazovne su ustanove ocijenjene kao sigurna mjesta.

Gradsko društvo Crvenog križa tjedno obilazi 85 korisnika, starije osobe kojima pomaže u nabavci lijekova, odlaskom u trgovinu, dostavom hrane, a pruža i psihosocijalnu podršku putem telefona.  Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječnički sindikat oglasili su se zajedničkom izjavom u kojoj ističu:

- Liječenje ljudi nije samo naš posao, to je naš poziv. Međutim, naša je odgovornost upozoriti sve građane na to da se nalazimo u iznimno ozbiljnom trenutku. Svatko od nas i svi mi zajedno možemo svojim postupcima i ponašanjem smanjiti rast broja novozaraženih. Zajedno možemo usporiti širenje epidemije te tako izbjeći urušavanje zdravstvenog sustava.