U Međimurju četiri osobe pozitivne na korona virus, tri iz jedne obitelji, a najavljeno i otvaranje tržnica Foto: Ilustracija/Međimurska županija

U Međimurju četiri osobe pozitivne na korona virus, tri iz jedne obitelji, a najavljeno i otvaranje tržnica

VV | 6.4.2020. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno

U susjednoj Međimurskoj županiji danas je utvrđena još jedna osoba zaražena virusom COVID-19. Uz jednu ozdravljenu osobu tako ih je sada ukupno četvero zaraženih. Novozaražena osoba je bliski (obiteljski) kontakt jedne od zaraženih osoba, tako da je u našoj županiji od ukupno četiri zaražene osobe, troje iz iste obitelji, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

- Do sada je obavljeno ukupno 98 testiranja. Tijekom nedjelje obavljeno je 13 testiranja, 12 su negativna i 1 pozitivan. Sretna okolnost je i ta da je drugozaražena osoba koja je hospitalizirana na Odjelu infektologije Županijske bolnice Čakovec dobrog općeg stanja te su prvi kontrolni nalazi pokazali negativni test na korona virus. No, da bi osoba ozdravila potrebna su dva uzastopna negativna nalaza. U ovom trenutku hospitalizirano je ukupno dvoje pacijenata koji su stabilno, odnosno nisu na respiratoru – rekao je međimurski župan Matija Posavec.
Specijalistica epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Višnja Smilović ističe kako se radi na utvrđivanju svih potencijalnih kontakata te će se tijekom dana testirati i ostali članovi obitelji.
- Od grupe osoba koje su stigle avionom u Zagreb, također se nalazi troje naših sugrađana. Svi su testirani, nalazi su negativni, a oni će biti 14 dana u samoizolaciji. Još jednom apeliram na sve građane Međimurske građane da se pridržavaju svih uputa samoizolacije – istaknula je.

Tijekom vikenda, policijska uprava Međimurska izdala je ukupno 391 mjeru samoizolacije. U ovom trenutku na području Međimurske županije aktivno je 1278 mjera samoizolacije.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je kako će se ponovno otvoriti tržnice, no postojat će stroga pravila o načinu rada, držanja socijalne distance i uvjeta koje tržnica mora zadovoljiti.

- Temeljem uputa Nacionalnog Stožera civilne zaštite, koji se očekuje tijekom današnjeg dana, dat će se mogućnost općinama i gradovima koje su do sada imale tržnice na svom području da osiguraju sve uvjete i, ako to čine, dobit će dozvolu za rad tržnice – najavio je Grivec.

Označeno u