U Marlexu kažu da su dug prema Gradu podmirili nakon sporazuma, a u Gradu kažu da sporazuma nema?!

MGA | 16.1.2023. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

U Upravnom odjelu za gradnju i komunalne poslove Grada Varaždina kažu da ne postoji sporazum s tvrtkom Marlex Invest o gradnji pojedine infrastrukture već da je "dug plaćen jer je postojao i trebalo ga je podmiriti".

Na napise Varaždinskih vijesti, vezano uz dugovanje tvrtke Marlex Invest prema Gradu Varaždinu po osnovi komunalnog doprinosa, oglasio se i odvjetnik Miroslav Rendić, kao punomoćnik Marlex Investa. U prošlom broju objavili smo tekst čiji je povod bila posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina na kojoj se povelo pitanje o naplati potraživanja Grada prema dužnicima po osnovi komunalne naknade, komunalnog doprinosa, spomeničke rente i drugih potraživanja.

Prema iznesenim informacijama, te kasnije tablicama koje smo dobili iz Grada Varaždina, tvrtka Marlex Invest, zaključno s datumom 16. prosinca prošle godine, imala je dugovanje prema Gradu Varaždinu po osnovi komunalnog doprinosa u iznosu od dva milijuna kuna te je na tablici, po toj osnovi duga, Marlex bio drugi najveći dužnik.

Pitali smo Marlex za pojašnjenje kako je nastao taj dug, je li u međuvremenu podmiren te kako komentiraju navode gradske vijećnice Ane Petrić koja je na Gradskom vijeću ukazala na sporno dugovanje s obzirom da je istodobno Grad Varaždin tvrtci Marlex Pro odobrio kupovinu gradskog zemljišta na Banfici, nakon provedenog javnog natječaja. Gradska vijećnica smatra da bi ubuduće ponuđači trebali podnijeti dokaz da i njihove povezane tvrtke nemaju dugovanja prema Gradu, a ne samo tvrtka koja se javlja na javni natječaj.

Nakon prvotnog odgovora u kojem su u Marlexu naveli da je navedeni dug u cijelosti podmiren te da će za objavu krivih informacija protiv Varaždinskih vijesti podići tužbu za klevetu, dobili smo i odgovor Marlexova odvjetnika Rendića s dodatnim pojašnjenjima.

- Obraćam Vam se nastavno na Vašu e-mail poruku u kojoj tražite očitovanje u svezi dugovanja Marlex Investa prema Gradu Varaždinu, sve s osnova navodno nepodmirenog komunalnog doprinosa. Trenutno ne postoji nikakvo dugovanje navedenog trgovačkog društva, kao niti povezanih društava prema Gradu Varaždinu. Kao dokaz, u prilogu Vam se dostavlja i konto kartica - stoji u odgovoru, a iz Grada Varaždina također smo dobili usmenu potvrdu da je krajem prošle godine dug u cijelosti podmiren.

Odvjetnik pojašnjava i kako je dug nastao te komentira navode vijećnice Ane Petrić.

- Ranije potraživanje Grada Varaždina nastalo je kao posljedica riješavanja otvorenih pitanja s Gradom Varaždinom oko izgradnje komunalne infrastrukture, o čemu je u međuvremenu postignut sporazum, te je dugovanje u cijelosti podmireno. U odnosu na navode gradske vijećnice Ane Petrić napominjemo da je stav moje stranke kako je predmetnoj problematici potrebno pristupiti individualno, cijeneći sve okolnosti, a osobito podlogu osnovom koje je dugovanje u pojedinačnom slučaju nastalo - stoji u odgovoru.

Iz odgovora odvjetnika Rendića proizlazi da je Marlex Invest dug po osnovi komunalnog doprinosa (koji plaćaju svi investitori, prilikom izgradnje ili dogradnje objekata, prema obujmu novoizgrađenog prostora) platio tek nakon što je s Gradom Varaždinom "postignut sporazum oko izgradnje komunalne infrastrukture". O kakvom je točno sporazumu i komunalnoj infrastrukturi riječ, pitali smo potom gradski Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo.

- Nije točna informacija koju spominjete i ne postoji jamstvo niti sporazum s tvrtkom Marlex Invest o gradnji pojedine infrastrukture. Dug je plaćen jer je postojao i trebalo ga je podmiriti - odgovorio nam je privremeni pročelnik za gradnju i komunalne poslove Vlado Podbrežnički.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.