U Ludbregu se okupili nezavisni gradonačelnici, načelnici i župan sa sjevera Hrvatske

vv | 29.6.2023. u 10:54h | Objavljeno u Aktualno

Ludbreg predvodnik u privlačenju EU sredstava po glavi stanovnika

Nezavisni načelnici i gradonačelnici s područja Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, kao i jedini nezavisni župan s tog područja, okupili su se na okruglom stolu „Koliko je 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji donijelo koristi?“, koji je priređen na inicijativu Nezavisne platforme Sjever u Ludbregu, uz domaćinstvo gradonačelnika Dubravka Bilića.

Kako je uvodno istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec, bila je to prilika da čelnici izvršne vlasti triju županija zajedno rasprave o utjecaju Europske unije i fondova koji su nam bili na raspolaganju za realizaciju infrastrukturnih projekata, razmijenili primjere dobre prakse, razgovarali o izazovima i šansama u natječajima koji se otvaraju u narednom razdoblju.

-Sjever Hrvatske je najproduktivnija i najrazvijenija regija u našoj zemlji. Sjever Hrvatske bilježi najveći izvoz po glavi stanovnika, najveću gospodarsku snagu te na vrlo kvalitetan način privlači Europske fondove. Sjever Hrvatske ima potencijal jer zbog strateškog geografskog položaja gradimo izvrsne odnose s europskim zemljama i regijama u neposrednom okruženju, s ciljem pozicioniranja regije, njezinog kulturno-povijesnog nasljeđa, društvenih karakteristika, te gospodarstva i turizma. Politika mnogih načelnika i gradonačelnika je kapitalne projekte graditi iz EU fondova, a izvorne prihode proračuna usmjeravati prema građanima kroz brojne potpore za učenike, studente, umirovljenike, poljoprivrednike, poduzetnike i ranjive skupine našeg društva. Svi ti rezultati koji se postižu na sjeveru Hrvatske zahtijevaju snažniju podršku središnje vlasti, međusobno povezivanje, razmjenu iskustva, stoga ćemo naša okupljanja, razgovore i analize pretvoriti u jedan cjeloviti dokument kako bi u narednom vremenu sjever Hrvatske svojim rezultatima i idejama imao jači utjecaj na politike koje se provode od strane središnje vlastiističe Posavec.

web_Nezavisna_platforma_sjever_4.jpg

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić naglasio je kako je samo grad Ivanec u proteklim godinama prijavio preko 150 projekata, od čega je odobreno 67 projekata koji su uvelike doprinijeli razvoja Ivanečkog područja. Zbog određenih ograničenja kod bodovanja i stupnju razvijenosti, terminskim planovima objave natječaja i sporosti administracije neki od projekata nisu prošli, stoga svojim dosadašnjim iskustvom i sugestijama apeliramo na pojednostavljenje administracije kako bi država u cjelini bila uspješnija u privlačenju EU fondova. 

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić izrazio je zadovoljstvo što je okupljanje nezavisnih načelnika i gradonačelnika održano u „centru svijeta“, uz simboličnu poruku, grad Ludbreg je predvodnik u privlačenju EU sredstava po glavi stanovnika i jedan od gospodarski najsnažnijih gradova sjevera Hrvatske.

- Kada sam preuzeo dužnost gradonačelnika, proračun je iznosio 2,5 milijuna eura, a danas je on veći od 10 milijuna eura. To pokazuje sposobnost i kompetentnost gradske uprave, ali daje vjetar u leđa da ćemo i u budućem razdoblju iskoristiti svaku šansu kako bi se još brže razvijali.

- Općina Radoboj iskoristila je ulazak u Europsku uniju i, danas, nakon deset godina ponosno mogu istaknuti kako je po glavi stanovnika povučeno oko 1000 eura, što je jedan proračun više svake godine. Imamo ideja, projekata, znanja i ambicije no javlja se problem sufinanciranja projekata, osobito ako je riječ o projektima iz prekogranične suradnje za koje je potrebno predfinanciranje. Stoga ćemo iznijeti naš prijedlog snažnijeg uključivanja središnje države kako bi dala dodatnu motivaciju lokalnim samoupravama i osnažila ih za novi višegodišnji financijski plan Europske unije 2021.-2027.– istaknuo je načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec.

Na prvom okruglom stolu koji je organiziran u povodu 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji nazočili su predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnici Ludbrega i Ivanca Dubravko Bilić i Milorad Batinić, načelnici općina Radoboj, Stubičke Toplice, Veliko Trgovišće, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donji Kraljevec, predsjednici općinskih vijeća te drugi predstavnici izvršne i predstavničke vlasti jedinica lokalne samouprave županija sjevera Hrvatske. 

web_Nezavisna_platforma_sjever_12.jpg