U Kinu Gaj predstavljeni programi financiranja Europske unije

| 10.11.2021. u 14:49h | Objavljeno u Aktualno

Ured za udruge Vlade RH, Agencije za mobilnost i programe EU te Desk Kreativne Eurpe Ministarstva kulture i medija RH  pripremili su u utorak u Kinu Gaj predstavljanje projekata Europske unije u financijskom razdoblju 2021. – 2027.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković pozdravio je organizatore i predstavnike varaždinskih ustanova i institucija te pozvao da budu ažurni u prijavljivanu projekata na programe EU Građani, jednakost, prava i vrijednosti, Kreativna Europa – potprogram Kultura i ERASMUS+. „Bili smo vrlo slabi na povlačenju sredstava iz europskih fondova. Na nama je da jedni drugima pomognemo , da budemo potbora jedni drugima kako bi napravili kvalitetne projekte.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Marković te dodao:“Ne sumnjam da će i suradnja s vladinim agencijama biti dobra. Želim da se na neki način svi ohrabrite, budite maštoviti i krenete u izazove pisanja projekata kako bi na kraju bili ponosni na ono što ćemo provesti u ovom financijskom razdoblju koje je pred nama.

Sudionike predstavljanja pozdravila je i Lana Velimirović Vukalović ravnateljica POU.

Više o programima:

Program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme CERV), najveći je program u povijesti Europske unije namijenjen zaštiti i promicanju prava i vrijednosti ugrađenih u temeljne Ugovore i Povelju EU-a o temeljnim vrijednostima: demokraciji, vladavini prava, temeljnim pravima, transparentnosti i dobrom upravljanju. Novi, centralizirani program pokriva područja dosadašnjih programa Europa za građane, Prava, ravnopravnost i građanstvo i DAPHNE, a posvećen je izgradnji demokratskije Europe i podizanju svijesti građanki i građana o pravima i vrijednostima Unije kroz financijsku podršku neprofitnom i javnom sektoru.

U financijskom razdoblju 2021.-2027., predviđeni proračun CERV programa iznosi 1,5 milijardi eura, a bit će raspodijeljen na 4 tematske cjeline: 1. Vrijednosti Unije, 2. Jednakost, prava i rodna ravnopravnost, 3. Uključenost i sudjelovanje građana, i 4. Daphne - borba protiv svih oblika nasilja.

Ured za udruge Vlade RH djeluje kao kontakt točka programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti u Hrvatskoj, zadužena za informiranje i educiranje o Programu, jačanje vidljivosti Programa te pružanje tehničke podrške prijaviteljima i provoditeljima projekata.

 Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija predstavit će program Kreativna Europa, jedini mehanizam Unije za podršku kulturnim i kreativnim sektorima. Kreativna Europa obuhvaća potprograme Kultura, MEDIA i međusektorski potprogram, a ovom prigodom predstavit će potprogram Kultura koji obuhvaća sve kulturne i kreativne sektore (osim audiovizualnog i filmskog). Kreativna Europa započeo je 2014. godine spajanjem dvaju programa Kultura i MEDIA. S 50 % većim proračunom u odnosu na prethodno programsko razdoblje (2014. – 2020.) Kreativna Europa ulaže u aktivnosti koje jačaju kulturnu raznolikost, doprinose oporavku i odgovaraju na potrebe i izazove kulturnih i kreativnih sektora, pomažući im pri tom da postanu digitalniji, zeleniji, otporniji i uključiviji.

 Agencija za mobilnost i programe EU predstavit će Erasmus+ -najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Program omogućuje stjecanje novih znanja, iskustava i vještina svim generacijama - od vrtićke do starije dobi. Novi program Erasmus+ 2021.-2027. započeo je svoje sedmogodišnje putovanje s proračunom od 26,2 milijarde eura. Povećanim proračunom novi program Erasmus+ nastoji se prilagoditi globalnim izazovima kroz ključne prioritete: uključivost, digitalna transformacija te zeleni i participativni prioritet.

Program nudi mogućnosti za razdoblja studiranja u inozemstvu, stručnu praksu, usavršavanje i razmjenu osoblja u svim područjima formalnog i neformalnog obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, kao i suradnju sa srodnim organizacijama na međunarodnim projektima.

Obzirom da je jedan od ciljeva programa Erasmus+ poboljšanje kvalitete obrazovanja odraslih diljem Europe tijekom predstavljanja, iznijet će se mogućnosti sudjelovanja u decentraliziranim aktivnostima Programa za sve organizacije aktivne u području (nestrukovnog) obrazovanja odraslih u novom programskom razdoblju.

pou-projekti2_618a46492d4d1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci