U Hrvatskoj zabilježeno devet novih slučajeva zaraze, ukupan broj zaraženih je 2039

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.4.2020. u 14:46h | Objavljeno u Aktualno

- U protekla 24 sata zabilježeno je devet novooboljelih, što daje ukupan broj od 2039 bolesnika u Hrvatskoj. Napravljeno je 32.817 testiranja, a u zadnja 24 sata 1195. Nažalost, od jučer su preminule četiri osobe: dvije u KBC-u Split, u Koprivnici i u klinici Fran MIhaljević. Bolovali su od teških bolesti, a jedna osoba je bila na respiratoru. Trenutno je na respiratoru 21 osoba, a oporavljenih i puštenih iz bolnica je 517 dok kod kuće 649 - rekao je ministar Vili Beroš.

Ministar Davor Božinović osvrnuo se na prvi dan relaksiranja mjera i naveo da inspekcije diljem zemlje obilaze objekte koji su se otvorili.

-Prve informacije govore da svi koji su dužni provoditi mjere, to rade bez većih uočenih nedostataka, a ono što se utvrdi kao nedostatak, odmah se u dogovoru s odgovornima riješi - rekao je Božinović.

Među ostalim osvrnuli su se i na pitanje festivala i sajmova.

- Oktoberfest je ogroman festival na koji dolazi više milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta i oni su procijenili da se ove godine neće moći održati. Mi ne možemo potvrditi ni opovrgnuti hoće li se festivali održavati jer to ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali rekao bih da u ovom trenutku nije pametno dugoročno planirati održavanje nekih festivala. Možemo reći da je održavanje otvorenih sajmova kao Jakuševac rizik i nećemo za sada popuštati mjere koje se tiču takvih događaja. Buvljaci poput Jakuševca će doći na red za otvaranje tek pri kraju - rekao je Krunoslav Capak koji se osvrnuo i na mogući drugi val zaraze.

- Što se tiče drugog vala zaraze, tu postoje različiti scenariji. SARS je iznenada nestao, ali on je imao drukčije karakteristike i bio je zaustavljen blizu svog izvora. Ovo je podmukla bolest i tu će biti puno teže. Ako se nakon ljetne pauze, gdje očekujemo da će biti manje oboljelih i da će biti mirnije, virus vrati s istim karakteristikama kao sada, vjerojatno će doći do drugog vala, ali tada ćemo znati puno više, bit ćemo spretniji i pametniji i možda ćemo imati neko oružje u rukama. Možemo očekivati drugi val ako se s virusom nešto ne promijeni - rekao je Capak.

Osvrnuli su se i na radno vrijeme trgovina te na odluku nekih banaka koje traže ljude da potpisom potvrde da nisu u samoizolaciji prije ulaska u poslovnicu.

- U odluci stoji da se svi vraćaju na radno vrijeme koje su imali uz specifičnost pauze za dezinfekciju i zamjenu smjena za one koji rade dulje od 10 sati. Tu je sve jasno, a što se banaka tiče sve što može pridonijeti tome da se virus ne širi je na neki način dobrodošlo. Što se tiče kršenja samoizolacije, slučajeva ima, ali sve ih je manje prema izvješćima policije. To će se i dalje pratiti jer je to jedna od važnih mjera samodiscipline. Uspjeh svih mjera i uspjeh u pridržavanju nije u represiji, on je u tome da se podigne svijet svih onih koji svojim postupanjem mogu pomoći da se virus sporije širi i da nam situacija bude epidemiološki kontrolabilna, što i jest. Da nemamo takav pristup građana, sigurno danas ne bismo govorili o jednoj relativno dobroj situaciji - rekao je Božinović.