U Hrvatskoj ukupno 113 pacijenata oboljelih od koronavirusa, jedan od njih - na respiratoru Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U Hrvatskoj ukupno 113 pacijenata oboljelih od koronavirusa, jedan od njih - na respiratoru

IHR/Varaždinske vijesti | 20.3.2020. u 09:42h | Objavljeno u Aktualno

 U Hrvatskoj broj oboljelih od koronavirusa i dalje raste. Potvrđeno je osam novih slučajeva, tako da je ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj trenutno 113.

- Ukupno je provedeno 1604 testiranja, pet je izliječenih bolesnika, prosjek dobi 42,6 oboljelih i to je razlog što je klinička slika u najvećem broju bolesnika dobra, nema znakova pogoršanja. No moram reći da je jedan pacijent na respiratoru, ali je i dalje stabilno - rekao je jutros na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite ministar zdravlja Vili Beroš.

Pacijent se trenutno nalazi u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" na odjelu intenzivne njege.

- Radi se o osobi srednje životne dobi. Mi imamo kapacitete za zbrinjavanje takvih bolesnika, a tek dok se ti kapaciteti popune, tada će takvi pacijenti biti preseljeni u bolnicu Dubrava, koja je za to namijenjena - rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“.

Novo mjere i za dječja igrališta?

Na pitanje novinara koliko je liječnika i medicinskih sestara trenutno van pogona zbog samoizolacije, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da u ovom trenutku ne može govoriti o broju medicinskih sestara.

- Mogu samo reći da u ovom trenutku imamo 11 pozitivnih liječnika na koronavirus - rekao je.

capak.jpg

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Na pitanje zašto u samoizolaciji nije i bivši ministar zdravstva, aktualni šef zadarske interne dr. Dario Nakić koji se vratio s Malte, Capak je rekao kako je utvrđeno da za tim nema potrebe.
- U ovoj državi postoji epidemiološka struka. Dr. Nakić je mene pitao što da radi jer se vratio s Malte te mu je rečeno da ne treba poduzimati nikakve mjere. Utvrđeno je da je kratko boravio i u tranzitu u Austriji, no nakon što sam saznao kako se kretao i s kim je bio u kontaktu, osobno sam mu rekao da može raditi - rekao je Capak.

Predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović rekao je kako imaju primjera nepridržavanja od strane građana propisanih mjera i još jednom je apelirao na građane da ostanu kod kuće, osim onih koji moraju otići na posao, opskrbu, ljekarnu i bolnicu, no i tu postoje pravila i što se tiče poslovnih subjekata i što se tiče okupljanja kojih se građani trebaju pridržavati.

- Mi ćemo lokalne stožere aktivirati kako bi pojačano kontrolirali provedbu tih mjera, a policija će također više i češće patrolirati, pogotovo na mjestima gdje se okuplja veći broj građana te upozoravati na dane preporuke. Mi pratimo situaciji u dopunjavat ćemo odluke vezana uz okupljanja koje bi mogle spriječiti daljnje širenje virusa, a to se posebno odnositi na dječja igrališta, sprovode i svadbe, mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Morat ćemo pronaći neku mjeru kako reagirati u ovoj situaciji - rekao je Božinović.

Lijekovi za malariju i ebolu pomažu?

Na pitanje novinara što je s lijekom za malariju, koji se spominje od samog početka epidemije koronavirusom u svijetu, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ je rekla kako još nema podataka da bi lijekovi iz te skupine bili učinkoviti.

- Da, to je lijek koji se spominje od početka i to su bile prve smjernice koje su krenule iz Kine. Međutim, nema podataka da bi među lijekovima za malariju bio učinkovit. Ima podataka da neki od tih lijekova ublažuju stanje i pokušava se liječiti pacijente s nekim od tih lijekova, a tu je i lijek za ebolu. To je uobičajena situacija: ispituje se koji bi od trenutno raspoloživih lijekova mogli biti kandidati za liječenje nekog drugog virusa, no nema jasnih studija koji bi mogli potvrditi učinkovitost - zaključila je dr. Markotić.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“