U Hrvatskoj novih 35 zaraženih, ukupno 586 oboljelih od korona virusa

| 27.3.2020. u 16:08h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Od jutros u 9 sati imamo povećanje oboljelih osoba od COVID 19 od 35 osoba, trenutačno je u Hrvatskoj ukupno 586 pozitivnih bolesnika, a u perirodu od 24 sata povećanje je za 91 bolesnika, što je već veći broj, a razlog tome je danas pojava mikrolokacije na području Biograda i Zadra. Počela je najvjerojatnije u biogradskoj bolnici te se prenijela na Zadar. U zadarskoj bolnici situacija je bezom reakcijom epidemiologa brzo stavljena pod nadzor i omogućeno je nesmetano pružanje zdravstvene zaštite, dok zbog situacije u bolnici u Biogradu tečinjenice da je značajan dio radnika i osoblja u samoizolaciji, odlučeno je da se bolnica u Biogradu dezinficira i potom prenamijeni u bolnicu za sve bolesnike s tog područja koji će biti COVID 19 pozitivni. Dosad je obavljeno ukupno 4.778 testiranja - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj posliepodnevnoj press konferenciji nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Prosječna dob bolesnika je 48,2 godine. 54% bolesnika su muškarci, a postotak bolesnika iznad 60 godina je 25%. Krunoslav Capak je dodao da je zabilježen porast broja oboljelih među zdravstvenim djelatnicima.

- U Biogradu su dva liječnika bila pozivna jučer, a u međuvremenu imamo 9 novooboljeloh na području Biograda i Zadra, od kojih su 3 pacijentice u bolnici u Biogradu i još uvijek su tamo u bolnici, imamo zaraženu jednu medicinsku sestru, člana njezine obitelji i jednog zdravstvenig djelatnika zadarske bolnice koji je bio u kontaktu s jednim od oboljelih iz biogradske bolnice. Ostali slučajevi nemaju veze s biogradskom ni zadarskom bolnicom. U kontaktu smo s epidemiolozima u Biogradu i Zadru, koji su stavili 150 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciju i 80 nezdrastvenog osoblja iz obje bolnice. Ukupno je zaraženo 34 liječnika, 9 sestara i tehničara, 3 stomatologa te jedan liječnik obiteljske medicine - čulo se na press konferenciji.

U posljednja 24 sata, obavljeno je 586 novih testiranja.

- Trenutačno je u Klinici za infektivne bolesti je 17 osoba na respiratoru, nitko nije kritično, bilo je mišljenje da bi se jedan bolesnik mogao skinuti s respiratora, ali nije još sigurno, svi ostali su stabilni - rekla je Alemka Markotić.

 - Nemojte da vas lijepo vrijeme izmami van poruka je i dalje ostanite doma - zaključio je Božinović.

Usporedba broja oboljelih od koronavirusa po danima na 100 000 stanovnika u nekim zemljama. Hrvatska je označena ljubičastom bojom.

vili_beros_tablica.jpg