U Hrvatskoj je 43 posto slučajeva indijski delta soj, prijeti li nam novi val zaraze? Foto: Krešimir Đurić/Ilustracija

U Hrvatskoj je 43 posto slučajeva indijski delta soj, prijeti li nam novi val zaraze?

VV | 1.7.2021. u 11:25h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U protekla 24 sata zabilježena su 103 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 525. Među njima je 151 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. U protekla 24 sata oporavila se 71 osoba, a testirano je njih 4.460. 

- Mnogi ljudi kalkuliraju da se ne žele cijepiti sada, nego da će se cijepiti kasnije, dok vide situaciju, što je loše jer mi ne možemo odraditi ovu turističku sezonu ako se ne cijepimo više - rekao je jučer šef HZJZ-a Krunoslav Capak za Novu TV i dodao da će na jesen, ako ne i prije, doći novi val, jer imamo indijski soj, koji je prisutan u 43 posto slučajeva od zadnjeg sekvenciranja.

- Širi se brže i može nam stvoriti mnoge probleme. Svakako će biti restriktivnije mjere ako nam brojke počnu rasti, jer, s obzirom na to da se nismo dovoljno cijepili, drugog načina da zaštitimo zdravlje građana nema, nego da se uvedu strože mjere - rekao je Capak.

U prilog nam ne ide ni situacija sa cijepljenjem jer nismo ostvarili brojku od 50 posto procijepljenosti do 1. srpnja, što će dodatno otežati stvari na jesen kada smo trebali imati željenih 70 posto.