U Hrvatskoj devet novooboljelih od koronavirusa, ministar Beroš: "Izvjesno je da će broj oboljelih rasti" Foto: Ilustracija/Pixabay

U Hrvatskoj devet novooboljelih od koronavirusa, ministar Beroš: "Izvjesno je da će broj oboljelih rasti"

IHR/Varaždinske vijesti | 17.3.2020. u 09:28h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je potvrđeno devet novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, tako da se ukupna brojka oboljelih popela na 65, izvijestio je ministar Vili Beroš na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

- Četiri pacijenta oboljela od koronavirusa su izliječena, a u tijeku je 1014 testiranja. Epidemiološka slika je i dalje vrlo dobra, ali izvjesno je da broj oboljelih može rasti - rekao je ministar Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolnice u Zagrebu Alemka Markotić istaknula je kako među novooboljelim nema težih slučajeva, a na pitanje novinara jesu li među novooboljelim zdravstveni djelatnici, istaknula je da u ovom trenutku to ne može reći.

- Više informacija imat ćemo tijekom dana - poručila je.

Na pitanje odakle su novooboljeli iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite poručuju kako će te podatke znati kroz sat do dva.

- U ovom trenutku ne bih želio izlijetati s neprovjerenim informacijama, ali kroz sat, dva znat ćemo više detalja, od kuda su, gdje i kako su se zarazili - rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite pozivaju građane da se pridržavaju mjera koje su propisane, pri čemu su posebno apeliraju na stariju populaciju da ne izlazi iz svojih domova. Također, najavili su pooštravanje kontrola vezano uz samoizolaciju.

- Dosad su utvrđene 93 osobe koje krše ovu mjeru i bit će sankcionirane - poručio je Davor Božinović, predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite koji je pozvao građane da odustanu od putovanja u inozemstvo, a najavio je i nove mjere na granicama.

- U kontaktu smo sa Slovenijom i uskoro ćemo zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa tom zemljom - najavio je Božinović.

Također, rekao je kako će danas na Vladi biti usvojena izmjena zakona prema kojem će Stožer dobiti veće ovlasti.