U Hrvatskoj desetero zaraženih majmunskim boginjama, stiže cjepivo Foto: pixabay/ilustracija

U Hrvatskoj desetero zaraženih majmunskim boginjama, stiže cjepivo

HRT/vv | 24.7.2022. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je za sada 10 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja. Radi se o muškim osobama u dobi između 30 i 50 godina, a za veliki dio njih još se prikupljaju podaci. Za sada znamo da je jedan zaražen u Španjolskoj, a drugi u Njemačkoj, izjavila je za HRT Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Bolest se, kaže, ne prenosi lako, već bliskim fizičkim kontaktom kožom o kožu, spolnim putem ili kapljično. Nije to klasična spolnoprenosiva bolest i za sada ne spada u tu kategoriju. Može se prenijeti fizičkim kontaktom kao što je milovanje, grljenje, hranjenje djeteta, tako da postoji i takva mogućnost zaraze, a isto tako i dijeljenjem nekakvih zajedničkih zaraženih predmeta poput posteljine, ručnika.

- Simptomi se javljaju 6 do 13 dana nakon zaraze iako inkubacija može trajati i 21 dan. Započinje s glavoboljom, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima, leđima. Javlja se i otok limfnih čvorova. Nakon par dana se javlja se i osip, najčešće na licu i ekstremitetima. Važno je istaknuti da se bilježi dosta atipična klinička slika - često nemamo ovih simptoma ili se oni javljaju tek nakon osipa. Osip može biti i vrlo diskretan i ograničen - kazala je doktorica Petrović.

Istaknula je i da se osoba prestaje smatrati zaraznom nakon što osip dobije kraste koje otpadnu. Bolest traje 2 do 4 tjedna i oboljela osoba mora biti u izolaciji dok se kožne promjene ne posuše i kraste ne otpadnu.

Što se tiče liječenja, nije neophodno bolničko liječenje. Potrebno je uzeti nešto protiv bolova, protiv povišene temperature, a važno je i spriječiti dehidraciju.

- Cjepivo je nabavljeno na razini Europske komisije za sve države članice Europske unije. U Hrvatskoj će biti distribuirano oko 1400 doza. Naš je plan da će se cijepiti osobe koje su bile izložene zarazi - zaključila je doktorica Petrović.

Označeno u