FOTO: U Hotelu Turist konferencija „Europa koja se razvija“ povodom predsjedanja Vijećem EU

S ciljem predstavljanja glavnih prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u Hotelu Turist održava se danas konferencija „Europa koja se razvija“. Kroz dvije panel rasprave konferencija predstavlja glavne prioritete hrvatskoga predsjedanja u kontekstu ujednačenog, održivog i uključivog razvoja Europe, brige o demografiji, snažnog unutarnjeg tržišta, održivog rasta i konkurentnosti. Na konferenciji sudjeluju ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat tim je povodom rekao da predstavljanjem prioriteta žele napraviti jedan iskorak u sljedećih šest mjeseci.

- Europa koja raste i razvija se prioritetno je područje Ministarstva gospodarstva. U ovom trenutku 2019. je godina nagovještaj onoga što će se puno intenzivnije događati sljedeće godine, a siguran sam i u vrijeme predsjedanja Europskim vijećem Hrvatske. Bit će to još jedna godina u kojoj ćemo imati dobro uravnotežen državni proračun, još jedna godina u kojoj će padati porezno opterećenje, u kojoj će padati administrativno opterećenje, u kojoj će rasti industrijska proizvodnja, rasti izvoz, a isto tako i rasti investicije. Godina u kojoj ćemo imati zaokret u sustavu strukovnog obrazovanja, godina u kojoj ćemo investirati preko 200 milijuna kuna u novi naraštaj hrvatskih majstora, godina u kojoj nećemo improvizirati, u kojoj neće biti eksperimenata, godina u kojoj će se u hrvatskoj primjenjivati sve ono što je već u Europi primjenjivo, a to je generacija jačeg i bržeg gospodarskog rasta u Hrvatskoj - rekao je ministar Horvat.

Da je demografska obnova jedan od prioriteta Hrvatske istaknula je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković koja je skrenula pozornost na činjenicu da je demografija prvi puta u povijesti EU stavljena kao dio strateške agende u narednom razdoblju i svakako će biti u fokusu šest mjeseci hrvatskog predsjedanja EU i bit će jedan od bitnih prioriteta Ministarstva za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku.

- Čak se više od polovice zemalja EU susreće sa sličnim problemima kao i Hrvatska, a to su negativni demografski trendovi, gdje na jednoj strani imamo starenje stanovništva, a s druge strane nisku stopu fertiliteta. U tom ćemo smislu za vrijeme predsjedanja održati niz aktivnosti vezanih za demografiju, a ono najvažnije za reći je da ćemo pokrenuti jednu cjelovitu raspravu po pitanju demografskih trendova gdje ćemo razmjeniti iskustva sa zemljama članicama EU između ostalog organizirat ćemo jednu konferenciju koja će biti u travnju a vezanu za demografske trendove, budućnost i izazove Eu u budućnosti i svakako ćemo donijeti određene zaključke na temu demografije - rekla je ministrica Bedeković.

Dodala je i da se demografske mjere i mjere koje su usmjerene na demografsku revitalizaciju provode te je važno razlučiti što su demografske mjere koje se trenutno provode, a što je strategija demografske revitalizacije Hrvatske koja je trenutno u izradi i finalizira se.

- Provodimo brojne mjere kojima želimo preokrenuti demografske trendove u pozitivnom smjeru i učinci koje trenutno provodimo ne mogu se vidjeti odmah. Radi se o procesu i potrebno je određeno vrijeme i ja sam uvjerena da ćemo kroz određeno razdoblje već početi viđati rezultate - zaključila je Bedeković.

Jedan od prioriteta hrvatskoga razvoja je i poljoprivreda, a o tome koji su prioriteti u raspravi je govorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ukazala je da odgovornost ne smiju snositi sami poljoprivrednici te da će u ovom predsjedanju nastojati, politikom kompromisa, doći barem do prijedloga rješenja što većeg broja otvorenih pitanja.

- Što se tiče naše poljoprivrede i naših stavova vezanih za poljoprivrednu politiku, Ministarstvo poljoprivrede će imati u predstojećih šest mjeseci vrlo odgovornu ulogu, velik broj radnih skupina, važnih pitanja, višegodišnji financijski okvir u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu što može tek slijediti kada se dogovori kompletni ili predloži višegodišnji financijski okvir. Važno je pitanje i pitanje zdravlja, bilja, sigurnosti hrane, bolesti, dobrobiti životinja i ostalog. Naši su stavovi što se tiče buduće zajedničke poljoprivredne politike ne smanjenje potpora, da većim potporama za mlade, da generacijskoj obnovi gospodarstva, da okolišno-održivoj i prihvatljivoj poljoprivrednoj politici, ali teret takve odgovornosti ne bi smjeli snositi sami poljoprivrednici. To su naša zalaganja kao države i naravno da ćemo u ovom predsjedanju u kojem nas čekaju rasprave u vrlo važnim zakonodavnim paketima i druge teme nastojati politikom kompromisa doći barem do prijedloga rješenja što većeg broja otvorenih pitanja - rekla je Vučković.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.