Grad Varaždin će dati preko 40 tisuća kuna za hologramski prikaz žezla iz 1464. Foto: VV arhiva

Grad Varaždin će dati preko 40 tisuća kuna za hologramski prikaz žezla iz 1464.

| 10.8.2016. u 08:54h | Objavljeno u Aktualno

Osim što će ulaz i porta varaždinske gradske vijećnice uskoro dobiti novo ruho, buduće bi posjetitelje ondje trebao dočekati i hologramski prikaz muzejskih predmeta. Prvi predmet koji će biti prikazan na taj način žezlo je varaždinskoga gradskog suca (gradonačelnika) iz 1464. godine. Grad je u tu svrhu već objavio i poziv na dostavu ponude za hologramski “display” s postoljem i videoprojekcijom. Riječ je o bagatelnoj nabavi jer je procijenjena vrijednost 34.400 kuna (43.000 kuna s PDV-om), a rok za dostavu ponuda je bio ponedjeljak, 8. kolovoza.

Iz Grada pojašnjavaju kako su došli na ideju o hologramskom prikazu muzejskih predmeta.

Grad je odlučio, sukladno mogućnostima, nakon desetljeća neulaganja u najstariju vijećnicu u regiji urediti njen ulazni hol. U sklopu tog projekta zamišljeno je da se spomenuti adaptirani prostor stavi u javnu funkciju i da bude dostupan Varaždincima, ali i turističkim grupama. U suradnji s povjesničarima i ravnateljima gradskih kulturnih ustanova odlučeno je da spomenuti prostor bude mjesto interpretacije bogate povijesti gradske uprave, u vezi s činjenicom da je Varaždin bio i prvi glavni grad Hrvatske. Na tragu valoriziranja povijesti, ali i praćenja suvremenih tehnologija, odlučeno je da se taj spoj prikaže povijesnom interpretacijom svih dosadašnjih gradonačelnika i hologramskih prikaza muzejskih predmeta koji su često, zbog svoje vrijednosti, nedostupni građanstvu. U tom smislu hologramska tehnologija pruža mogućnost atraktivnog i uvijek novog sadržaja u tu svrhu – navode iz Grada.

zezlo1

Kao prvi 3D hologramski prikaz odabrano je iznimno vrijedno žezlo gradskog suca (gradonačelnika), koje je inače u vlasništvu Gradskog muzeja.

Ono će u ulaznom holu svjedočiti o bogatoj povijesti građanskog društva u Hrvatskoj, ali i o najstarijoj vijećnici u regiji (u kontinuitetu od 1523. godine). Odabrana tehnologija pruža mogućnosti nadogradnje novih sadržaja, u svrhu vrednovanja povijesti i dizanja turističke atraktivnosti Varaždina – najavljuju.

U troškovniku za nabavu hologramskog projektora i pripadajuće hologramske projekcije zatražena je doprema i instalacija hologramskog uređaja i pripadajućeg postolja istog proizvođača koji mora kombinirati fizički objekt s hologramskim sadržajem (animacija), a projekcija mora biti vidljiva sa svih strana. Usto, ponuditelji su obvezni izraditi i instalirati videoanimaciju (hologramsku projekciju) kompatibilnu s projekcijom u hologramskom uređaju o temi „Žezlo varaždinskoga gradskog suca“.

Animaciju u trajanju od najmanje 60 sekundi potrebno je osmisliti i izraditi u 2D modelu, koji će se prikazivati na hologramskom projektoru.

Animacija treba imati vezani završetak i početak u beskonačnu petlju bez vidljiva prijelaza. Ponuditelj kao prilog ponudi treba dostaviti i kratak "storyboard" u kojem će opisati osnovnu ideju animacije – navodi se u troškovniku za nabavu.

zezlo

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci