U gospodarskoj zoni Brezje gradit će se najveći i najmoderniji podatkovni centar

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.1.2021. u 14:31h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U gospodarskoj zoni Brezje kraj Varaždina bit će izgrađen najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj. Centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta. Kako se očekuje, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždin treba bi biti donesena odluka o prodaji.

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok snažno se zalaže za takvu strategiju razvoja i suradnju s tvrtkama koje to omogućavaju.

- Kao što smo i najavili, ostvaruju se naši planovi da u Brezju oformimo jednu od najvećih gospodarskih zona u kojoj će se razvijati informatička industrija. Varaždin zbog svoje pozicije i infrastrukture ima sve potrebne preduvjete za takav razvoj. Takvi projekti imat će presudnu ulogu u budućnosti uzmemo li u obzir obrazovanje i kasnije zapošljavanje mladih, visokoobrazovanih ljudi – naglasio je gradonačelnik Čehok.

U pismu namjere koje je Matija Grabar, predsjednik uprave tvrtke CRATIS uputio Gradu Varaždinu, tvrtka planira u Zoni Brezje uz data-centar izgraditi i kampus koji bi svojom infrastrukturom i lokacijom u budućnosti trebao privući interes velikih domaćih i stranih korisnika na način da im se uz sve potrebne uvijete omogući useljavanje u sobe podatkovnih centara prema njihovoj mjeri.

Izgradnjom podatkovnog centra veličine 2000 kvadratnih metara visoko-specijaliziranog IT prostora i preko 4MW IT energije tvrtka CRATIS ostvarit će jedan od najvećih projekata u Europi tog tipa za koji su već interes iskazali globalni klijenti čime se Varaždin postavlja na svjetsku mapu ICT industrije.

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih od tri do pet godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Tvrtka CRATIS d.o.o. je vodeći regionalni pružatelj telekomunikacijskih usluga i usluga podatkovnog centra o kojima ovisi funkcioniranje računalnih sustava pojedinih bolnica, domova zdravlja, telekom operatera, poduzeća, online medijskih portala i drugih sustava informiranja. Trenutno zapošljava 22 djelatnika, a zajedno sa sestrinskom tvrtkom City Connect d.o.o. i više od 100 djelatnika na području Grada Varaždina sa ciljem pružanja različitih usluga vodećim globalnim kompanijama informatičke industrije.